Náš návrh je protipokrytecký, tvrdí autor zákona o eutanazii

21. listopad 2016

Zatímco návrh na povolení eutanazie stále leží ve Sněmovně, jsou tu lidé, kteří by svůj život chtěli dobrovolně ukončit. Měli by nevyléčitelně nemocní trpící pacienti dostat šanci na výběr, nebo je eutanazie kriminální čin, jak prohlásil bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger?

„Jsem zásadním odpůrcem ukončování lidského života,“ uvedl v pořadu Pro a proti poslanec ODS Marek Benda. „Vychází z nepřijatelných etických principů.“

Politik se odvolal na tradiční hodnoty evropské civilizace. „Ta je založená na Desateru, kde je jasný zákaz, že nezabiješ. Středověk považoval za jedno z největších provinění právě sebevraždu,“ dodal.

„Nemůžeme říkat, že nějaký život už nemá cenu, a proto ho ukončíme. Otvíráme tak Pandořinu skříňku, jejíhož dna neumíme dohlédnout,“ varoval Benda.


Samotná eutanazie je prvek, který nepatří do vyspělého světa. Zažili jsme to ve staré Spartě, pak to s velkou pompou přineslo nacistické Německo, které ukončovalo životy bezcenných, třetí fází je částečné šílenství západního světa, které povolilo potraty, a teď docházíme k tomu, že budeme zabíjet i dospělé lidi. Marek Benda

Autor návrhu zákona o důstojné smrti právník Milan Hamerský chce, aby v českém právním řádu byla především asistovaná sebevražda, kdy umírající sám ukončí svůj život, uváženě při spolupráci s lékařem.

„Eutanazie, tedy zákrok, který provádí lékař na člověku, který toho už není schopen, by měla být menšinová,“ doplnil.


Náš návrh je protipokrytecký. Nechceme, aby tu byly divoké eutanazie nebo abychom se spoléhali na situační etiku, kdy lékař někde v šeru rozhodne o lidském životě. Je to přiznaný respekt k tomu, že si člověk na konci života může vybrat mnoho cest. Milan Hamerský

Právník je přesvědčen, že jsme stejně vyspělí jako Holanďané, Belgičané a „řada amerických států“, které asistovanou sebevraždu ve svém právním řádu mají.

Když se katolíci i lékaři odvolávají na Hippokratovu přísahu, je to podle autora novely složité i úsměvné. „Tato pohanská modlitba jen tak mimochodem zakazuje chirurgické zákroky nebo vyučování medicíny mimo rodinný kruh.“

„K evropské západní civilizaci patří úcta k jednotlivci, a k tomu, že on je pánem hodnocení svého života, že lidé soudí svůj život a podle toho se rozhodují. A medicína se dramaticky vyvíjí, už dnes jsou pilulky na mininterupci a stejně tak se nevyhneme tomu, že časem medicína umožní lidem ukončit svůj vlastní život,“ upozornil Milan Hamerský.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio