Napodobitelky orchideje

27. červen 2013

Květy amerických orchidejí oncidií neobsahují žádný nektar. Nouzi o opylovače ale nemají – díky nekalým trikům.

Většina tropických rostlin potřebuje, aby jejich květy opylovaly různé druhy živočichů. Obvykle jim za to poskytují odměnu v podobě sladkého nektaru, ale existují i takové, pro které je zřejmě výhodnější opylovače ošálit. Příkladem jsou orchideje, u kterých je opylování univerzálním rozmnožovacím mechanismem, ale celá třetina jejich druhů opylovačům žádnou odměnu neposkytuje. Mezinárodní tým vědců se nyní zaměřil na triky orchidejí ze skupiny oncidií, které pocházejí z Jižní a Střední Ameriky.

Oncidium hastilabium

Studie odhalila, že orchideje napodobují květy rostlin z čeledi Malpighiaceae, které svým opylovačům poctivě platí nektarem. Podobnost se týká nejen tvaru květů a barvy, kterou je schopno vnímat lidské oko. Orchideje jako je Trichocentrum ascendens nebo Oncidium nebulosum „okopírovaly“ i takzvané UV barvy, které my nevidíme, ale hmyz ano. Tento mimetický systém je zřejmě velmi úspěšný a opylovače dokáže dokonale oklamat. Důkazem je fakt, že v evoluci oncidií (Oncidiinae) vznikl nejméně čtrnáctkrát.

Zdroj: Proceedings of the Royal Sciety B

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.