Nanočástice versus bakterie na implantátech

29. červen 2009

Bakterie, které osidlují povrch implantátů, jsou sice odolné vůči antibiotikům, ale s nanočásticemi si zřejmě neporadí.

Bakterie Staphylococcus epidermidis se dá pokládat za oportunistu. Běžně se vyskytuje na lidské kůži, kde člověku nijak neškodí. Pokud se ovšem usadí na povrchu umělých kloubů a jiných protetických zařízení, nastanou s ní problémy. Může vyvolat celkovou sepsi, na kterou ročně doplatí několik tisíc lidí z celého světa. Bakterie na umělém kloubu vytvářejí slizký povlak, kterým antibiotika nepronikají. Jedinou možností, jak se jej zbavit, je proto vyměnit celý implantát.

Výzkumníci z americké Brownovy univerzity ale nejspíš našli způsob, jak bakteriím udělat čáru přes rozpočet. Jejich laboratorní studie je první, která ukazuje, že v boji s odolnými povlaky bakterií se dají využít nanočástice z oxidu železitého. Nanočástice pronikají buněčnou membránu do bakteriálních buněk a ne zcela známým mechanismem je zabíjejí. Vědci zjistili, že jediná dávka nanočástic během 48 hodin zahubila 28 % bakterií přítomných v povlaku umělého kloubu. Po dalších třech dávkách, aplikovaných během šesti dnů, už nezbyly prakticky žádné.

Aplikace nanočástic měla podle univerzitní zprávy ještě jeden nečekaný, ale velmi příznivý efekt - přítomnost nanočástic totiž podle všeho povzbuzuje růst buněk kosti kolem implantátu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.