Nálet poškodil ekonomiku království. Obrovská je ale především újma na reputaci, věří Der Standard

16. září 2019

 Světová média také sledují dění kolem dronového útoku na saúdskoarabské ropné rafinerie.

Čtěte také

Der Standard dál píše, že Rijád utrácí miliardy dolarů za nejmodernější vojenské vybavení. Přesto ho pár poměrně jednoduchých dronů dokázalo částečně ochromit. Důsledky útoků jsou přitom celosvětové.

Ačkoliv detaily poškození zatím známé nejsou, satelitní snímky kouře nad poloostrovem hovoří za vše, je přesvědčen rakouský list. „Ačkoliv Spojené státy za viníka útoků označily Írán, cena otevřené války o Perský záliv se všem aktérům zdá jako příliš vysoká. Teherán v každém případě může zapomenout, že by Washington uvažoval o zmírnění sankcí,“ píše Der Standard.

Nepřipravení Saúdi 

Především ekonomickou stránkou věci se zabývají Financial Times. Soudí, že Saúdská Arábie na takový útok absolutně nebyla připravena. Vychází přitom z nedávných výměn ve vedoucí roli na ministerstvu energie. To zodpovídá i za ropnou produkci.

Čtěte také

Vyhazov Chalída al-Falíha byl katastrofickou chybou, míní ekonomický deník. Předznamenal podle něj i rozklad Rijádu jako zdroje stability na Blízkém východě.

Chalíd byl podle britského titulu výjimečným člověkem, který zvládl Saúdskou Arábii nasměrovat do pragmatické role na ropném trhu. Zároveň dokázal maximálně zefektivnit produkci černého zlata.

„Jeho odchod může být pro světový trh pouze destabilizující. Jeho nástupce – bratr korunního prince – jen těžko zvládne svou roli. Zvláště v době, kdy hrozí konflikt mezi Saúdskou Arábií a Íránem,“ uvažují Financial Times.

Moc v Teheránu převzali radikálové

Mezinárodní komunita musí tvrději zakročit proti Íránu, tvrdí Daily Telegraph. Podle deníku existují jasné důkazy, že moc v Teheránu převzali radikálové. Režim zatýká zahraniční občany kvůli údajné špionáži, dává za příklad list.

„Možná vězní lidi ze Západu, aby je mohl později použít jako páku při vyjednáváních. Ať už je motivace jakákoliv, mezinárodní komunita by se měla hlasitě ozvat. Dosud to dělá pouze Washington a Izrael,“ apeluje konzervativní deník nejen na britskou vládu. Upozorňuje, že Írán cíleně ohrožuje světovou ekonomiku, měl by proto čelit důsledkům.

Víc si poslechněte v audiu.

Spustit audio

Související