Nálepkování dělá ze svobodného šíření informací informační válku, varuje bývalý velvyslanec Bašta

28. prosinec 2016

Hrozí v Česku cenzura internetu, před kterou varoval ve svém vánočním projevu prezident Miloš Zeman, nebo je nutné bojovat proti dezinformačních kampaním v rámci hybridní války, které je vystavená celá Evropa, jak upozorňuje vedení ministerstva vnitra?

To také chystá 1. ledna zahájit provoz centra, které by se mělo věnovat primárně dezinformacím a globální informační válce, jak oznámil ministr vnitra Milan Chovanec.

„Dezinformace je zapotřebí odhalovat, ale zvolený způsob se velmi blíží cenzuře,“ uvedl v pořadu Pro a proti bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta. „Vůbec se nedivím, že se proti tomu pan prezident velmi rázně vyslovil.“


Vždycky se řeklo, že na nějakém webu se objevila dezinformace, a proto patří mezi weby prokremelské. Navíc se nám ještě vsugeruje, že jsme ve válce. Já bych rád věděl rozdíl mezi tím, co je svobodné šíření informací a co je informační válka. V okamžiku, kdy začnete nálepkovat, tak ze svobodného šířen informací uděláte informační válku. Jaroslav Bašta

Politik je přesvědčen, že celý boj proti dezinformacím začal tím, že „nějaká nevládní organizace sepsala seznam webů, které považuje za prokremelské,“ odkázal na zprávu think-tanku Evropské hodnoty.

„Oni nebojují s dezinformacemi, ale se šířením informací. Škodí tím, že vytvářejí udavačské seznamy, a poškozují tak občany, protože místo nich rozhodují o tom, co smějí, a co nesmějí znát,“ shrnul svůj postoj Bašta.

Novinář Ondřej Soukup z Hospodářských novin konstatoval, že zprávy, které dříve existovaly jen „v ghettech konspirologů“ se začínají šířit do mainstreamových médií, což má dopady na politiku i ekonomiku.


Jsme skutečně v situaci, kterou jsme v posledních sto letech nezažili, kdy se nepravdivé informace šíří takovým způsobem, že pak ovlivňují i reálné výsledky voleb. To existovalo v tzv. černém PR vždy, ale dnes díky sociálním sítím mají tyto informace mnohem větší dosah. Ondřej Soukup

„Monitorovat, a tím neříkám, že cenzurovat, je určitě potřeba,“ formuloval svůj postoj k problému novinář.

Podle něj jsou na drtivé většině webů, které byly označeny jako dezinformační, skutečně dokázané lži a dezinformace, které se dál šíří. „Mně jen na celé debatě vadí, že se názor jednoho think-tanku vydává div ne za státní politiku.“

Ministerstvem připravované centrum by se nemělo zabývat primárně činností tzv. prokremelských webů, ale má především monitorovat a analyzovat šíření propagandy a terorismu, upozornil publicista.

„Nejde o potlačování názoru, ale vyvracení objektivně nepravdivých informací. To, že si na tom můžou další lidé dělat politickou kariéru, to je věc druhá,“ konstatoval Ondřej Soukup.

autoři: ves , oci
Spustit audio