Najděme motivované lékaře, kteří pohotovosti chtějí sloužit, a slušně je zaplaťme, navrhuje šéf sdružení praktiků

5. prosinec 2023

Protest lékařů by měl díky dohodě s ministerstvem na zvýšení platů skončit v pátek. Personální situace nemocnic je ale stále napjatá. Pomohlo by, kdyby na pohotovostech začali víc sloužit praktičtí lékaři? „Víc než půlka praktiků tam slouží. To není vzhledem k tomu, jak je zdecimovaná primární péče, špatné číslo,“ míní šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. „Někteří se na službách podílí, ale je jich výrazná menšina,“ říká ředitel Nemocnice Slaný Štěpán Votoček.

Praxe, kdy jsou urgentní příjmy v nemocnicích zahlceny pacienty často i s banálními zdravotními obtížemi, které by mohli řešit praktici, má podle Šonky své důvody. Není to ale tím, že by praktičtí lékaři nechtěli sloužit lékařskou pohotovostní službu.

Čtěte také

„To je jeden z důvodů, proč jsme se shodli s ministerstvem zdravotnictví, že by lékařské pohotovostní služby měly být přesunuty na urgentní příjmy nemocnic. Dneska jsou roztroušeny různě po republice ve velmi nevyrovnané koncentraci a většinou se slouží ve velmi nevyhovujících prostorách, kde lékař není schopen poskytovat péči odpovídající medicínskému poznání 21. století, kde má i horší výbavu než ve své ordinaci,“ vysvětluje.

„Urgentů v nemocnicích je ale poměrně malé množství a většina lékařských pohotovostních služeb se stále odehrává na pracovištích, které popisuji,“ dodává předseda Sdružení praktických lékařů.

Votoček připomíná, že v Česku je 89 urgentních příjmů a podle vyhlášky každý z nich disponuje pracovištěm lékařské pohotovostní služby.

„Tím pádem je k dispozici 89 pracovišť lékařské pohotovostní služby, po kterých bylo voláno. Skutečně jsou vybaveny naprosto špičkově v tom smyslu, že ve vedlejších dveřích je internista, v dalších chirurg, za rohem je rentgen, laboratoř je okamžitě k dispozici,“ naznačuje.

Čtěte také

Kolik tam slouží praktických lékařů? „Například v naší nemocnici ve slánském regionu za průměrný 30denní měsíc, slouží čtyři dny praktici a 26 dnů slouží nemocniční lékaři, kteří místo toho, aby se věnovali své odborné práci, službám na svých odděleních, ústavní pohotovostní službě, suplují primární péči,“ upozorňuje ředitel nemocnice.

Šonka s tím nesouhlasí. Podle něj není stanovišť lékařské pohotovostní služby 89, ale aktuálně jich je 170. „Jsme mezi psem a vlkem. My jsme řekli, že pokud se zredukuje počet lékařských pohotovostních služeb na 89 stanovišť v ČR a budou na urgentních příjmech, že jsme je schopni kapacitně obsloužit. A to za předpokladu, že se do služeb zapojí také ambulantní specialisté, protože mají stejnou povinnost sloužit jako praktičtí lékaři.“

„Problém je v tom, že urgentů se dneska snažíme obsadit 170 nikoliv 89. Pan ředitel ví, že 89 urgentů máme v ČR zatím jen na papíře, takže to neodpovídá realitě. My se praxi praktických lékařů sloužit nebráníme, pokud to bude dávat smysl,“ zdůrazňuje Šonka.

Trošičku jak za bolševika

Votoček připomíná praxi v zahraničí. Uvádí, že například v Německu žádné nemocnice ani ministerstvo pohotovosti praktických lékařů neřeší. „Tam to řeší pojišťovny s praktiky,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

„Dokonce pojišťovny vypisují služby ambulantních doktorů, a to jak praktiků, tak specialistů, kteří mají povinnost se těchto služeb zúčastňovat. Nemocnice nebo urgentní příjmy, kde se péče koncentruje, dávají k dispozici prostor a vůbec je nezajímá, jak to praktici obsadí a jak jsou placeni. Do toho nemocnicím nic není. A u nás to padlo na bedra nemocnic právě proto, že nikdo pohotovosti nechtěl sloužit,“ popisuje.

Přestože v Česku mají ambulantní lékaři také zákonnou povinnost podílet se na pohotovostních službách, není to podle něj vymahatelné.

„Měly by to zajišťovat kraje, ale pokuty, které mohou udělit praktikům, kteří se toho neúčastní, se buď neudělují, nebo jsou malé. Například v Německu pokud nějaký z lékařů ze zdravotních důvodů nebo z jiných nechce pohotovost jednou za měsíc odsloužit, najme si kolegy, kteří to za něj odslouží. A je to,“ nastiňuje ředitel Nemocnice Slaný Štěpán Votoček.

Čtěte také

„Jsme tady trošičku jak za bolševika. Pořád se bavíme o nějaké povinnosti a nebavíme se o efektivitě systému, smysluplnosti systému a o nějaké pozitivní motivaci,“ reaguje Šonka.

„Najděme motivované lidi, kteří pohotovosti chtějí sloužit, zaplaťme je slušně a ve chvíli, kdy to nebude fungovat, začněme řešit nějaké povinnosti. Praktických lékařů je ze všech ambulantních lékařů v ČR pouhých 20 procent. Je to necelých 5000 doktorů. Není možné toto chtít jen od praktiků,“ upozorňuje předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Poslechněte si celou debatu ze záznamu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr
Spustit audio