Nafukovací tepelný štít

19. srpen 2009

V pondělí proběhl v kosmickém středisku NASA na ostrově Wallops úspěšný test nafukovacího tepelného štítu, který by měl zpomalit a chránit vesmírná plavidla vstupující do atmosféry nadzvukovou rychlostí.

Celý experiment proběhl zhruba 200 km nad zemským povrchem, kam štít vynesla menší sondovací raketa Black Brant 9. Ve sbalené - vysáté - podobě měl štít průměr asi 40 cm. Během necelé minuty a půl se pak proměnil v balon houbovitého tvaru o průměru 3 metry. Štít je plněn dusíkem a tvoří ho několik vrstev textilie potažené křemíkem. Nafukovací systém, který vývojáři přirovnávají k dýchacímu přístroji pro potápěče, se tedy osvědčil.

Samotný štít přišel na řadu v 80 kilometrech nad zemí, když přístroje zaznamenaly půlminutové období s nejvyšší teplotou a tlakem. Technici sledovali výsledky měření v reálném čase. Jinak by se k nim zřejmě ani nedostali, protože prototyp se potopil do Atlantického oceánu. Autoři experimentu jsou s výsledkem spokojení a už mají v plánu stavbu dalších, pokročilejších štítů. Čím větší průměr budou štíty mít, tím více nákladu se za ně schová. Díky tomu by se mohly uplatnit při budoucích planetárních misích.

Start rakety Black Brant 9 s prototypem nafukovacího tepelného štítu
autor: Jiří Suchomel
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.