Naděje pro nemocné epilepsií

10. březen 2014

Epilepsií trpí v České republice zhruba sedmdesát až sto tisíc lidí. Je to nemoc mozku, která vážně ovlivňuje život lidí. V posledních letech se ale metody léčby výrazně zlepšují a nemocní pacienti mohou díky tomu žít bez vážnějších komplikací. Testují se také nové speciální metody, které výrazně epileptické záchvaty tlumí.

Čtrnáctiletá Radka se pohodlně usadila na klíně své mamince a chytla ji pevně kolem krku. Irena Lechnerová za svou dceru tlumočila, dívka kvůli těžké epilepsii špatně mluví. Rozhovor ji bavil, je velmi bystrá a vnímavá. Radka se narodila s epilepsií, vývojovou mozkovou vadou. Pro rodinu byly první týdny dívčina života velmi těžké. Jako už malé dítě měla Radka až sto epileptických záchvatů za den. Ve třech a půl měsících se dostala do stavu permanentního záchvatu a lékaři se rozhodli dítě uspat. Nakonec byla ve čtyřech měsících nutná i operace mozku. Do pěti let dívka vůbec nechodila. Irena Lechnerová s ní zůstala po celou dobu doma. Podařilo se jí pak dceru dát do mateřské i základní školy pro děti s hendikepem. Radka bere antiepileptika, každého půl roku chodí na kontrolu do motolské nemocnice. Žádné pomůcky nemusí používat, díky léčbě už záchvaty úplně vymizely, poslední měla ve třech letech. Kvůli epilepsii kulhá a má ochrnutou jednu ruku. Stále potřebuje péči.

Ne všechny rodiny zvládnou tak náročnou péči. V Česku existuje několik společností, které nemocným lidem a jejich rodinám nabízejí pomoc a radu, jak s epilepsií žít. Například občanské sdružení EpiStop nebo Společnost E, která se zabývá i diskriminací lidí s epilepsií. Nemocní se za ni stydí, nechtějí o ní mluvit v práci, bojí se, že kvůli epilepsii přijdou o zaměstnání. Stejně diskriminované jsou prý také děti. Některé školy a školky je nechtějí přijímat. Lidé s epilepsií často narážejí ve společnosti na předsudky, protože se jich okolí bojí a neví, jak nemocným pomoci při záchvatu.

Život s epilepsií mohou usnadnit některé pomůcky jako je ochranná helma nebo speciální podložky do postele, které hlídají dítě v noci. Novinkou je například i aplikace na chytrý telefon, kdy v případě záchvatu je možné si rychle přivolat pomoc. V České republice trpí chronickou epilepsií asi 70 až 100 tisíc lidí, 180 tisíc lidí prodělá jednou za život epileptický záchvat. V celé Evropě je šest milionů nemocných. Nemoc nejčastěji začíná u dětí a seniorů, ale může postihnout kohokoli a v jakémkoli věku.

Příčiny epilepsie mohou být různorodé. Roli hraje genetika, ale i možný úraz hlavy, nádory, infekce, ale také k onemocnění může přispět velké vypětí a stres. Epilepsie souvisí i s komplikovaným těhotenstvím nebo porodem, kdy se poškodí mozek. Chirurgické zákroky jsou různé a v posledních letech se metody zlepšují, aby byly co nejúčinnější proti epileptickým záchvatům.

Léčba epilepsie se stále zdokonaluje, v posledních dvaceti letech přišlo na trh patnáct nových léků a další jsou ve vývoji. Stejně tak se testují nové metody, kdy například se pacientovi implantuje mikročip, který hlídá činnost mozku. Když rozpozná, že se chystá epileptický záchvat, vyšle impuls, který ho zruší. Stimulační léčba se prozkoumává hlavně ve Spojených státech amerických.

autor: pbe
Spustit audio