Na West Pointu je disciplína, ale i inspirativní atmosféra, říká profesor

16. březen 2017

Před 215 lety, přesněji 16. března 1802, vznikla americká vojenská akademie ve West Pointu. Je považována za jednu z nejznámějších a nejprestižnějších škol na světě. „Byl jsem velmi mile překvapen vnímavou, diskuzní a inspirativní atmosférou,” říká profesor Jiří Lach, který působí na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a ve West Pointu jeden semestr vyučoval.

Lach v letním semestru roku 2003 přednášel na prestižní americké škole Srovnávací politiku a Úvod do politologie. „Moje působení na West Pointu byl výsledek snahy vedení vojenské akademie konfrontovat budoucí vojáky s jiným stylem myšlení než je ten vojenský. Působili tam již civilní vyučující, ale lidi mého typu tam nebyli. Byl jsem vybrán jako nevoják, Neameričan a člověk, který je tomu prostředí úplně cizí,” vypráví host.


Disciplína na West Pointu opravdu panuje, nicméně jak akademici, tak kadeti jsou lidé s největším rozhledem v americké společnosti. Jiří Lach

Inspirativní atmosféra

Lachovy představy, které si vytvořil před příjezdem do Ameriky, se nenaplnily. „Čekal jsem, že budu vystaven velké disciplíně. Disciplína na West Pointu opravdu panuje, nicméně jak akademici, tak kadeti jsou lidé s největším rozhledem v americké společnosti. Vyznají se v geografii, jsou profesionály ve svých oborech, které sahají od sociálních věd až po technické obory. Byl jsem velmi mile překvapen vnímavou, diskuzní a inspirativní atmosférou,” vzpomíná.

„Na West Pointu je zakázáno, aby jakákoliv studijní skupina, ať už se jedná o přednášku nebo seminář, měla více než čtrnáct lidí. To zajišťuje přímý kontakt vyučujícího se všemi kadetkami a kadety, protože na West Pointu působí v různých rolích i řada žen,” říká Lach.

Hostit konference

Po návratu z USA utrpěl Lach podle svých slov šok. „O některých věcech na West Pointu opravdu nemusíte diskutovat. Plnění zadaných seminárních úkolů, včas odevzdané seminární práce, v tomhle ohledu je tam ta disciplína neoddiskutovatelná. Pro kadety je velmi svízelné se na vojenskou akademii ve West Pointu vůbec dostat, takže u každého jednotlivého studenta tam bylo obrovské nasazení a snaha excelovat,” vypráví Lach.

Co by se z jeho zkušenosti dalo přenést do českých vysokých škol? „Zcela jistě platí, že West Point je školou s mezinárodním přesahem, hostí různé zahraniční konference a podobně. Tato devíza mu rozhodně pomáhá v tom, jak významný je. To by české univerzity měly pěstovat a prohlubovat,” odpovídá profesor.

autoři: mmk , vis
Spustit audio