Na správném místě

19. srpen 2003

Podobnost kamery s přenosným raketometem RPG se v Iráku stala osudnou kameramanovi agentury Reuters. Mluvčí generálního štábu armády USA k tomu sice ve Washingtonu řekl, že cílem koalice není zaměřovat reportéry a že zřejmě nebyl dobře označen, nicméně jiná mluvčí přímo v Iráku hovořila i o tom, že vojáci jsou nervózní. Pomalu není dne, aby nebyl některý zabit, a tak reagují na možné ohrožení okamžitě střelbou.

Není-li kameraman označen velikým nápisem PRESS a nejlépe na neprůstřelné vestě, je to jako když si řidič automobilu nezapne pás. Asi se mu snadněji filmuje, ale pouze do chvíle, kdy se potká s nervózním vojákem. V tomto případě se nejednalo o novináře nezkušeného, Mazín Dana filmoval pro Reuters deset let v Palestině a před dvěma lety byl oceněn mezinárodní novinářskou cenou. Věděl toho určitě dost o strachu, nervozitě a o smrti a určitě věděl i to, že od zahájení války zahynulo v Iráku šestnáct jeho kolegů.

Když ale v neděli v hledáčku kamery sledoval americký tank, zřejmě měl za to, že pořizuje rutinní záběr, který možná nakonec ani nebude v televizi. A určitě nepočítal s tím, že se svět bude dívat na záběry jiného kameramana, který natočil, jak umírá, a že za tento dokument pravděpodobně získá pro změnu jeho kolega nějakou mezinárodní novinářskou cenu. Poroty, které o cenách rozhodují, si cení toho, že je novinář ve správnou chvíli na správném místě. Na místě, kde se umírá.

Když bude umírat kameraman, který natočil smrt Mazína Dany, určitě u toho bude další válečný zpravodaj, protože poptávka televizních společností po válečném zpravodajství nikdy nepomine. Jakou cenu ovšem mají všechny tyto záběry? Jistě cenu novinářskou. Cenu života jistě ne.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.