Na Nebraské univerzitě dokázali vědci vyrobit elektrický beton

6. duben 2016
Trendy

Tým vědců z Nebraské univerzity v Lincolnu v čele s profesorem Chrisem Tuanem vyzkoušel elektrický beton. Přidali do normálního betonu trochu oceli a uhlíku, a vyrobili tím vodivou směs. Pomoci by mohla například při rozmrazování silnic. Univerzita už jeho funkci vyzkoušela. Stačilo jim pouhých dvacet procent vodivé směsi, aby betonem proudil dostatek elektřiny k roztání sněhu a zároveň byl bezpečný na dotek.

„Tahle myšlenka je historicky stará možná 50 let, kdy se používalo tzv. elektroohřevu. Cílevědomě se část ocelové výztuže používala jako odporové vodiče, které prohřívaly beton, a tak se umožnilo jeho zrání i při velmi nízkých teplotách,“ říká o elektrickém betonu profesor Rudolf Hela ze stavební fakulty Vysokého učení technického v Brně.

Podle serveru Phys.com vyzkoušeli beton nejdříve na prostoru velkém jako obývací pokoj. Přidali do něj ocelové špony a uhlíky. Když zjistili, že sníh roztaje, tak jeho účinnost nechali otestovat na 45 metrů dlouhém mostě Roca Spur Bridge nedaleko města Lincoln. Je to první most na světě postavený z 52 panelů elektrického betonu. Americký profesor Chris Tuan tvrdí, že elektrické vyhřívání není vůbec drahé. Elektřina při třídenní sněhové bouři stojí okolo 250 dolarů, tedy méně, než náklaďák posypové soli.

Problém ve vysoké ceně nevidí ani Rudolf Hela z Vysokého učení technického v Brně. Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl si ale myslí, že elektrický beton v nejbližší době klasickou směs na silnici nenahradí. Pokud by se vodivý beton začal časem využívat k rozmrazování silnic, tak se podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla musí vyřešit hlavně problémy s provozem.

Dětské skatování s koloběžkou ve Strašnickém betonovém skateparku Parku Gutovka

Při experimentu na Nebraské univerzitě zjistil profesor Tuan, že beton se dá upravit ještě jinak. Vědci si v laboratoři postavili kostku z betonu, která obsahovala magnetit. V místnosti tak odstranili elektromagnetické vlny a mobilní telefony okamžitě ztratili signál.

V rozhovoru ze studia s Michaelem Rozsypalem pak uslyšíte docenta Jana Kyncla z ČVUT v Praze. Je možné používat elektrický beton například k rozmrazování sněhu? Co se stane s tzv. elektrickým betonem, když na něj bude pršet?

I to se dozvíte při poslechu celého pořadu Trendy

autoři: hbc , Michael Rozsypal
Spustit audio