Muzika je viditelnější částí mé profese, říká Milan Cais

29. březen 2019

Milan Cais je nejen 31. rokem členem kapely Tata Bojs, kterou spoluzaložil s nejlepším kamarádem z hanspaulského sousedství Mardošou, ale patří i mezi uznávané české výtvarníky. „Když jsem byl na základní škole, už jsem se důkladně připravoval na výtvarnou střední odbornou školu, na Hollarku,“ říká.

„Muzika je viditelnější částí mé profese. A je pravda, že bych hudbě křivdil, kdybych řekl, že ji i výtvarné věci a sochařstí dělám padesát na padesát. V hlavě to tak ale stále cítím a vnímám, že obojí hraje roli půl na půl,“ dodává.

Hudebník, zpěvák a bubeník skupiny Tata Bojs, výtvarník a sochař Milan Cais, působí na české kulturní scéně už přes 30 let a stejné výročí slaví i skupina, kterou s kamarádem Mardošou, civilním jménem Markem Huňátem, založili už na základní škole na pražské Hanspaulce. Výtvarné projekty realizuje pod jménem p3D-01. Je ženatý a má dvě dcery.

Střídání období

V době, kdy Tata Bojs úspěšně završili třicetiletou existenci nejen velkým koncertem, ale také vernisáží průřezové výstavy TATA 30JS v pražském Centru současného umění DOX, se cítí Milan Cais pracovně vytížený, současně ale v osobním uváznutí.

Je to po těch třiceti letech s podivem, ale pořád se na naše koncerty těšíme.
Milan Cais

„Nevím, jestli jsem schopen popsat v pár větách, v jakém se nalézám životním období. Pracovně je to neustálý přetlak, pořád se něco děje. Osobně si však myslím, že stagnuji. Že jsem v jakémsi lehkém zavření. To je realita, kterou si uvědomuji, nějak si ji zkouším obsáhnout a jsem přesvědčený, že zas přijde jiné období a bude tohle střídat. Tak je to vždycky,“ vysvětluje.

Fero Fenič: Nevidím dost silné reprezentanty demokratických hodnot, ke kterým jsem se původně přihlásil

Fero Fenič, prezident festivalu Febiofest

Fero Fenič za sebou nechal televizní a filmovou stopu prostřednictím stovek dokumentů a dalších projektů. „Jsem dítě, které prošlo společenskými změnami posledních 65 let. Zastávám myšlenku, že je tu možné všechno,“ říká o Česku režisér.

Potřebuji odpočinek

Plány do budoucna prozatím nemá. „Teď si potřebuji trochu oddychnout. Příprava výstavy a koncertu byla velmi náročná. V podstatě se mi to dva roky kumulovalo v hlavě a poslední měsíce před listopadovou vernisáží jsem už nedělal nic jiného. Dodnes mě to neustále zaměstnává,“ říká frontman kapely a vysvětluje, co očekává od nejbližších měsíců nového ve své tvorbě:

„Myslím si, že pro cokoli, co člověk dělá, ať je to hudba, vizuální umění nebo divadlo, potřebuje prožít nějaké zážitky. Ty pak musí mít čas zpracovat, aby z toho bylo co ukout, usochat, vymyslet. Teď jsem úplně vyprázdněný a musím zas do sebe něco nasát,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím pátečním hostem. Milan Cais se vrátí k začátkům kapely Tata Bojs, k prvním koncertům za komunismu a k rebelii, která jim na základní škole vynesla obdiv spolužáků.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.