Multikulturní soužití v Rakousku dost skřípe, říká o vídeňském teroristickém útoku komentátor Slezák

3. listopad 2020

„Až doposud se předpokládalo, že Rakousko je spíš zemí tranzitní. Teď ale zjišťujeme, že je zemí konkrétních útočníků. A to je nemilá informace, se kterou se Vídeňané a Vídeňanky budou muset nějak vypořádat,“ myslí si o pozadí vídeňského útoku politoložka Anna Durnová z Vídeňské univerzity. 

Atentátník se podle ministerstva vnitra hlásil k ideologii teroristické organizace Islámský stát (IS). K němu se chtěl připojit v Sýrii, kam se v roce 2018 pokusil vycestovat, ale loni v dubnu byl odsouzen za teroristické spolčení.

Čtěte také

„Je to někdo, kdo má trestní historii a kdo byl 25. dubna 2019 odsouzen na 22 měsíců. A koho měly tajné složky sledovat, měly ho mít v hledáčku. Proto se ozývají hlasy směrem k rakouskému ministerstvu vnitra, jak je možné, že jim tento člověk z hledáčku utekl,“ shrnuje Durnová.

A připomíná, že rakouská vláda věnovala nemalé prostředky na boj s politickým islámem. „Je důležité, že se nejedná o někoho, kdo by přišel do země v posledních letech, ale o někoho, kdo se ve Vídni narodil. To znamená, že zde máme jakousi organizovanou strukturu.“

Nemluví se o tom, ale ono to skřípe

Podle komentátora Českého rozhlasu Milana Slezáka se vztah Rakušanů k jejich muslimské menšině mění. „V Rakousku je to zdánlivě překvapivé, ale je známo, že multikulturní a imigrační soužití tam dost skřípe,“ říká ve Speciálu Plusu.

„Ono se o tom nemluví, je to pod povrchem, ale když se podíváte na výsledky voleb posledních 20 let, tak shledáte, že hodně hlasů dostala strana Svobodných (FPÖ), která si zakládá na své protiimigrační rétorice,“ dodává s tím, že Svobodná strana Rakouska byla i v první vládě současného kancléře Sebastiana Kurze.

Čtěte také

Slezák si všímá i incidentu, který se stal před pár dny ve vídeňském kostele sv. Antonína. „Vtrhla tam tlupa 50 výrostků, zřejmě mladých Turků, kteří ničili kostelní lavice a křičeli Alláhu Akbar. Údajně předtím napadli kolemjdoucí, což je v porovnání s tímto teroristickým činem drobnost, ale i ta svědčí o tom, že to soužití zdaleka není idylické,“ tvrdí komentátor.

To vše pak zasazuje do kontextu, kdy rakouská vláda před nedávnem schválila nový zákon, podle kterého musí muslimští duchovní ovládat němčinu, pokud možno by se měli vzdělávat v Rakousku a platit je musí také rakouský stát, aby nebyli loajální k jiné zemi, která by je finančně podporovala.

V pondělí večer zemřeli čtyři náhodní kolemjdoucí, zraněny jsou dvě desítky lidí. Památku obětí uctili Rakušané v poledne minutou ticha. Střelec útočil na lidi v kavárnách a barech v centru města. Policie ho zastřelila a pátrá po případných spolupachatelích.

Shrnutí kolem teroristických útoků ve Vídni najdete v audiozáznamu. Ptali se Tomáš Pavlíček a ve Speciálu pak Renata Kropáčková.

Spustit audio

Související