Můj boj

11. srpen 2003

Zkusil jsem to starým osvědčeným způsobem. Pro inspiraci jsem poslepu otevřel knížku, ukázal prstem, otevřel oči a v knize stálo: "Epidemie dnešní zbabělé nerozhodnosti a absence vůle je však celkově vzato především výsledkem naší od základu chybné výchovy mládeže, jejíž katastrofální působení se projevilo v pozdějším životě a která nakonec vrcholí v nedostatku občanské odvahy vedoucích státníků. Do stejné oblasti spadá také dnešní výrazná zbabělost před odpovědností. Také zde spočívá chyba již ve výchově, která pronikla do celého veřejného života, a nesmrtelně vrcholí v parlamentní vládní instituci". Konec citátu.

Připadá vám to užvaněné? Možná. Plytké? Nejspíš ano. Kdo by měl sílu vydržet čtení nějakých 500 stránek, nedočkal by se velkých změn ani stylu, ani argumentace, ani žádných objevných nápadů. Na příslušných stránkách by nalezl nenávistné pasáže vůči marxismu, na jiných stránkách pak přežvýkané a do jaksi lidové řeči převedené dobové rasistické teorie.

Jistě, ta ukázka byla z knihy Mein Kampf od Adolfa Hitlera. Tisíckrát už bylo vyřčeno, že slova sama za nic nemohou, nýbrž jsou to lidé, kteří si z těch slov udělají ideologickou zástěrku pro své (především odporné )činy.

Vydavatel knihy Michal Zítko byl za svůj nakladatelský výkon již v minulosti potrestán pokutou ve výši 2 milionů korun a 3 lety žaláře s pětiletou podmínkou. Tehdy byl souzen za spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí potlačujících lidská práva. Nejvyšší soud později rozsudek zrušil, ale trestní stíhání zastaveno nebylo.

Nejnověji nedostal vydavatel Zítko pokutu, ale v uvozovkách jen 22 měsíců vězení podmíněně na 3 roky, a nikoli za podporu hnutí potlačujícího lidská práva, nýbrž za hanobení rasy a národa, neboť takové výroky Hitlerova kniha skutečně obsahuje a jsou namířeny proti Židům

Je vskutku nesporné, že kniha Mein Kampf obsahuje příšerné pasáže a je v ní řada strmících a bohapustých hovadin. Jenomže podobnými, pravda nijak nepostihovanými, výroky jsou posety stovky jiných knih, podobné výroky zaznívají i z úst našich "ostrovtipných" politiků, a to se mi ani nechce znovu připomínat, jaké zhovadilosti, (navíc hladce splňující limity trestného činu) se vyskytují v oblíbených marxistických příručkách, které se našich nejnovějších dějin týkají zhruba stejně jako kniha někdejšího říšského kancléře.

Vzhledem k tomu, že nejnověji byl Michal Zítko odsouzen na základě jiného paragrafu než v minulosti, vypadá to spíše na to, že z nějakých důvodů soud prostě hledá způsob, jak ho exemplárně, a nejspíš zástupně za aktivní vyznavače neonacismu odsoudit.

Mnoho smyslu však ani tento možný výklad odsuzujícího rozsudku nedává. Je to něco podobného, jakoby se někdy nějaký libovolný soud náhodou dozvěděl, že pachatel závažného činu si rád listovával v Karafiátových "Broučcích" (což je jistě úctyhodný duševní masakr) a hluboce ovlivněn tím čtením se dal na scestí. Soud by pak dal příslušný trest i vydavateli nebezpečného spisku. To už by byla spravedlnost tak nějak "za několik rohů".

Ale ještě něco. Zítkovi bývá vytýkáno, že knihu Mein Kampf vydal bez nějakých vysvětlujících komentářů. Jednak nechápu, proč by tam vůbec měly být, když zřejmě všichni, kromě klinických blbů a fanatiků fašismu, neberou ten spis jako návod k životu. A za druhé, jisté vysvětlení v nakladatelské předmluvě té knihy je. Píše se tam, že prvotním impulsem k vydání českého vydání Mein Kampfu byla jedna nedělní televizní diskuse na televizi Prima, v níž komunistický poslanec Miroslav Ransdorf prohlásil, že komunismus může být demokratický.

Vzhledem k tomu, píše se v předmluvě, že Ransdorfovo tvrzení lze snadno vyvrátit na základě, v každé veřejné knihovně přístupného, dílka zvaného "Komunistický manifest", je vydání Hitlerovy knihy příspěvkem k tomu, aby mohla být přinejmenším stejně veřejně dostupná literatura, odhalující ideologické zázemí jiného, nikoli podobně nezhoubného, totalitního režimu, než toho nám pod kůži vrostlého komunistického.

Jestli náhodou ten soudní pes není zakopán právě v této nakladatelské předmluvě.

autor: Martin Schulz
Spustit audio