Mohli Borise Němcova zavraždit Čečenci?

10. březen 2015

Ruští vyšetřovatelé zadrželi v uplynulých dnech několik Čečenců podezřelých z vraždy Borise Němcova, a jeden se k ní údajně přiznal.

Stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda už předtím naznačila, že tento zločin mohla mít na svědomí čečenská bezpečnostní služba.

Němcov kritizoval velké prosincové shromáždění příslušníků čečenských bezpečnostních složek v Grozném, které uspořádal prezident Ramzan Kadyrov, i jeho prohlášení, že má 10.000 dobrovolníků věrných Vladimiru Putinovi na obranu „stability Ruska“.

Kreml zůstává hlavním podezřelým z Němcovovy vraždy, ale Čečence nelze vyloučit, soudí server Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda.

Podle něj se Kadyrovovi lidé v Moskvě beztrestně dopouštějí únosů i vražd už od roku 2011 a Němcova mohli zabít i na Putinův rozkaz.

Čtěte také

Kadyrov před čtyřmi lety prohlásil, že by měl jít Němcov za mříže kvůli pořádání masových protestů v Moskvě, a Němcov ho označil za „psychicky těžce nemocného člověka“, jenž potřebuje lékařskou pomoc.

Vyjádřil také naději, že Kadyrov se bude jednoho dne zodpovídat ze svých činů. Loni v květnu pak oficiálně požádal Federální bezpečnostní službu, aby prošetřila zprávy, podle nichž po boku ukrajinských separatistů bojují členové čečenského bezpečnostního aparátu.

Logo

Ruský deník Moscow Times si povšiml, že Kadyrov se dlouhodobě prezentuje jako oddaný Putinův sluha, věrný svému pánovi až za hrob.

Podle listu se v Moskvě už dlouho povídá, že Putin si v metropoli drží kontingent Kadyrovových vojáků pro případ, že by vypukly nepokoje či protesty. Tito muži znají jen vágně ruské zákony, ale mají přesnou mušku a neváhají střílet, když dostanou rozkaz.

Kadyrov dokonce nedávno prohlásil, že své muže vyšle kamkoli v Ruské federaci, kde bude třeba bojovat proti „terorismu a extremismu“.

Čtěte také

Deník rovněž připomněl, že na Západě se pověst Čečenců zhoršuje. Čečenský povstalecký vůdce Doku Umarov vyhlásil v roce 2007 takzvaný „kavkazský emirát“ a vyjádřil podporu Al-Káidě.

Dva roky nato zavraždili čtyři Čečenci přistěhovalce Umara Ismajlova ve Vídni a tři byli odsouzeni k dlouholetým trestům. Čtvrtý uprchl do Čečenska, ale Kadyrov jej nikdy nevydal, a odmítl svědčit u vídeňského soudu, kam byl předvolán.

Letos v lednu bylo zatčeno pět Čečenců ve francouzském Beziers pro podezření z přípravy teroristického útoku a v Paříži bylo šest dalších obviněno z náboru džihádistů do Sýrie.

A po vraždách novinářů z redakce týdeníku Charlie Hebdo se v Grozném konala masová demonstrace solidarity s jejich vrahy, připomíná Moscow Times.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio