Modely říkají, že by se tento prudký růst pozitivních měl zastavit koncem roku, tvrdí šéf ÚZIS Dušek

19. listopad 2021

Od pondělí 22. listopadu se v zemi zpřísní opatření proti šíření koronaviru po vzoru  tzv. bavorského modelu. „U indikovaných testů jsme na hodnotách pozitivit kolem 35 procent, v nejvíc zatížených krajích je to až 45 procent,“ vysvětluje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek v Tématu dne na Plusu. Upozorňuje, že jde o obrovská čísla, která dál rostou.

Znamená to, že roste podíl nakažených v populaci a tedy i riziko, že se s nakaženým potkáme. Nebo – že se s ním potká někdo z rizikové skupiny. Statistik Dušek navíc varuje, že tento vývoj se postupně promítá i do větší zátěže nemocnic.

Modely nicméně říkají, že do konce roku by se prudký růst v populaci měl nasytit.
Ladislav Dušek

Kde je vrchol stoupající křivky? To jde už těžko přesně předpovědět: „Nezapomeňme, že nakažených je až 2,5 krát víc, než zachytíme,“ upozorňuje.

Zapomínat bychom neměli ani na to, že varianta delta převažuje v populaci teprve od června, a co ještě předvede, nevíme jistě. Ani my, ani jinde v Evropě.

Nakažených ještě přibyde

„Šíření se určitě nějak časem vyčerpá, je ale otázka, za jakou cenu. Jestli k tomu dojde přirozeně, či jak dlouho bude trvat maximální zátěž. Modely nicméně říkají, že do konce roku by se prudký růst v populaci měl nasytit,“ uvažuje šéf ÚZIS.

Čtěte také

Ladislav Dušek je přesvědčený, že nejúčinnější zbraní proti covidu-19 je stále očkování. „Jakkoliv se očkovaný člověk může nakazit, tak vakcinace má zásadní význam proti těžkému průběhu nemoci. Riziko snižuje až devítinásobně.“

I kdybychom se ale v tuto chvíli nechali naočkovat opravdu úplně všichni, imunizace společnosti naběhne až za několik týdnů, což bychom viděli někdy v lednu, únoru. Okamžité šíření nezbrzdí, konstatuje Dušek.

Ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jana Maláčová (ČSSD) má za to, že se opakuje stejný scénář jako už u několika předchozích vln šíření SARS-CoV-2.

„Neustále se říkalo, že to není potřeba, a teď už je velmi pozdě. Opatření budeme schvalovat na poslední chvíli, když už hoří.“

Hosty byli:
Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky
Jana Maláčová, ČSSD, ministryně práce a sociálních věcí
Daniel Prokop, sociolog a zakladatel výzkumné organizace PAQ Research
Jindřich Vobořil, ředitel společnosti Podané ruce, bývalý protidrogový koordinátor

Návrhy, o kterých Maláčová mluví a které by měly lidem finančně kompenzovat izolaci a karanténu, jsou osvědčené z jarní a loňské vlny. „Předložila jsem je už v září,“ upozorňuje  Maláčová a dodává, že účinnost by měla být zpětná, a to od 1. listopadu.

„Bude ale záležet na tom, zda se předseda vlády dohodne s novou předsedkyní Poslanecké sněmovny na vyhlášení legislativní nouze,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Renaty Kropáčkové.

Spustit audio

Související