Mobil hlásí čas k modlitbě

8. duben 2009

Výzkumníci z Georgia Institute of Technology přišli s novou aplikací pro mobilní telefony, kterou tento týden představili na konferenci CHI 2009 v Bostonu. Pokud vyznáváte islám, budete z ní pravděpodobně nadšení.

Mobilní telefony se už dávno staly nástrojem, který nám pomáhá kontrolovat denní události a podle výzkumníků je tedy jen přirozené, že se jejich funkce rozšiřují i do duchovní oblasti. Výzkumníci z Georgia Tech si vybrali islám - částečně pro vysoký počet jeho stoupenců a částečně proto, že muslimové mají s podobnými vynálezy dlouhé zkušenosti. Už v časné historii jim kompasy a teleskopy pomáhaly určovat směr, kterým leží jejich posvátné místo Mekka.

Aplikace s názvem Sun Dial má zastoupit muezzina - tedy člověka, který pětkrát denně svolává pravověrné muslimy k modlitbě. Není to ovšem obyčejný "budík" nebo textová upomínka, ale obrázek na displeji mobilu, na kterém se nad siluetou mešity pohybuje sluneční kotouč. Když dorazí do některého z pěti míst, vyznačených zelenými kroužky, je jasné, že nastal čas k modlitbě. Mobil to svému majiteli sdělí nejen vizuálně, ale i zvukovým znamením. Podle univerzitní zprávy se aplikace muslimům zamlouvá i proto, že respektuje tradiční způsob určování času modliteb, který vycházel z pozorování pohybu Slunce.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.