Miloš Šenkýř: Záložní nemocnice a dvě mouchy jednou ranou

27. říjen 2020

Stát zaplatí v Praze desítky milionů za to, co v Brně stojí výrazně méně. Měl by na to myslet při plánování případného dalšího rozšíření záložních nemocnic.

Je to novodobý úkol z matematiky pro druhý stupeň základní školy. Když v Praze v Letňanech zaplatíme za nájem plochy pro 500 lůžek na měsíc a půl částku 26 milionů korun a v Brně bude stát měsíční provoz 300 lůžek čtyři miliony, co je výhodnější?

Čtěte také

Vlastně je to paradox, obě chystané záložní nemocnice pro koronavirové pacienty jsou na výstavišti. Ta pražská na soukromém, ta brněnská na výstavišti, které patří městu. A které se potácí – ne vlastní vinou – na pokraji kolapsu.

Jakýkoli příjem do jeho pokladny je pomocí veletržní firmě, která státu na daních zajistila za uplynulé roky stovky milionů korun.

Při tom školáckém srovnání dáváme vedle sebe čísla, která nevznikla jednotnou metodikou. Přičítají se k nim další náklady a mzdy personálu, dokonce i doprava nemocných. Ale jedno je zřejmé. Ta brněnská verze zatím vychází výrazně levněji.

Nikdo si nepřeje, aby ty nemocnice musely být využité. Nicméně Brňané možná znají latinský nápis z někdejší Židovské brány: „Šťastná je obec, která myslí na válku v čase míru“. A tak je potřeba myslet na to, že ani současná kapacita nemocnic nemusí být konečná.

Císařpánovi důstojníci

To už ostatně připustil i premiér. Se slovy, že v Praze je možné nemocnici rozšiřovat. Je otázka, jestli to bude za stejných ekonomických podmínek. A na jak dlouho.

Čtěte také

V Brně je jakási jistota, že areál výstaviště patří městu. A není v něm jen jedna hala, je jich několik, dokonce lze do jejich sousedství dovézt celý vlak s pacienty, protože až na výstaviště vedou koleje.

Bylo by troufalé tvrdit: tak vybudujme jednu velkou záložní nemocnici v Brně. Že to nejde, věděli už císařpánovi důstojníci, když záložní nemocnice pro doléčování vojáků zraněných za první světové války budovali na mnoha místech. Jistě, tehdy i s ohledem na návštěvy příbuzných, které teď moc nepřipadají v úvahu.

Ale i proto, že vzdálenost od blízkých nebude tentokrát hrát větší roli, můžeme si položit otázku, proč zabít dvě mouchy jednou ranou. Proč místo toho zaplatíme do pokladny firmy nekrachujícího miliardáře, zatímco brněnské výstaviště zůstává bokem.

03494680.jpeg

A mimochodem, zazněl argument, že stát v Praze vlastně šetří, protože při výstavních akcích platí vystavovatelé ceny výrazně vyšší. Možná by se dalo i to brněnské výstaviště srovnávat s cenami platnými při strojírenském veletrhu. Jenže pak může být ten výsledek rovnice pro žáky základních škol ještě jednoznačnější.

Autor je editor a moderátor Českého rozhlasu Brno

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.