Miliardy kobylek sežerou za jediný den potravu, která by stačila lidem hned dvou zemí Afriky, upozorňuje Deutsche Welle

12. květen 2020

Východní Afrika bojuje v době celosvětové pandemie s nejzávažnější invazí kobylek za poslední dekády. Téma pro německý zpravodajský web Deutsche Welle.

Jak dál uvádí německý server, miliardy kobylek spořádají za den potravu, která by vystačila obyvatelům Keni a Somálska dohromady. 

Čtěte také

Vůbec nejvíce jsou nálety zasaženy Keňa a Etiopie, tamější úřady nestíhají s pesticidními postřiky. Kvůli vytrvalým jarním dešťům to teď navíc vypadá, že dospěje další generace okřídleného hmyzu, což ještě navyšuje riziko pro úrodu. Hejna kobylek za sebou zanechávají zpustošená pole a pastviny a i kvůli tomu letos podle odhadů hrozí více než 25 milionů obyvatel východní části Afriky nedostatek jídla, píše Deutsche Welle. 

Východní Afriku teď postihly dvě krize naráz. Kvůli koronavirové pandemii je přitom boj s kobylkami složitější – ať už jde o monitoring hejn, nebo sklízení úrody. Africké země jsou dnes každopádně na podobné situace mnohem lépe připravené, podotýká Deutsche Welle. Nálety bývají mnohem kratší než například v 50. a 60. letech minulého století, to kobylky pustošily pole od západního pobřeží Afriky po Indii dlouhých 13 let.

Otevře Británie školy?

Plán na znovuotevření základních škol vyvolává ve Spojeném království rozporuplné reakce. Jak ve svém redakčním komentáři uvádí deník The Guardian, je dobře, že vláda považuje tento krok za prioritu. Uzavřené školy ohrožují budoucnost milionů dětí. Jako nedomyšlený nebo nerozvážný ale považuje deník plán na znovuotevírání základních škol už od 1. června.

Čtěte také

Vyučování by mělo být ve skupinkách o maximálně 15 žácích, což je zhruba poloviční počet oproti normálu. Britští ministři podle Guardianu zatím ale nepředložili žádný důkaz, který by učitele přesvědčil, že návrat do tříd už za tři týdny bude skutečně bezpečný. Zatím se například ani neví, zda bude nařízení platit pro všechny stejně a kdo do školy z řad žáků nebo učitelů zatím nebude muset, ať už třeba kvůli těhotenství, nebo proto, že žije v domácnosti se seniorem.

Tyto a další otázky potřebují odpovědi, píše Guardian. Britský premiér Boris Johnson na druhou stranu naznačil, že žáci středních škol by se do lavic mohli vrátit až v září. Do svých tříd tedy nevkročili dohromady skoro půl roku. Podle britského deníku nicméně i tento plán vzbuzuje spoustu obav, zvlášť s ohledem na dlouhou studijní pauzu. Bezpečnost je prý ale prvořadá.

Silnice mezi Indií a Čínou?

Nepálu se nelíbí stavba nové himálajské spojnice mezi Indií a Čínou. S odkazem na zpravodajské agentury o tom píše server televize Al-Džazíra. Silnice dlouhá 80 kilometrů by mohla být jednou z nejkratších cest mezi Indií a Čínou, zároveň má ale vést přes horský průsmyk, který Nepál považuje za své území.

Jak Al-Džazíra připomíná, Nepál si horský průsmyk Lipulekh spolu s dalšími oblastmi v regionu nárokuje na základě smlouvy z roku 1816. Ta stanovuje jeho západní hranice s Indií. Od válečného sporu s Pekingem v roce 1962 ale v místech operují indické vojenské složky. Nové Dillí už uvedlo, že narušení nepálského území odmítá.

Slovenské matky se bouří

Slovenský Denník N se zaměřil na příběhy novopečených matek, které nemohly být kvůli koronavirovým opatřením se svými dětmi doteď v kontaktu. Jedné z nich se dítě narodilo předčasně v březnu a poprvé se ho mohla dotknout až teď, 63 dní po porodu. Jiná čeká na první kontakt se svým dítětem už víc než týden.

Čtěte také

Slovenské nemocnice totiž zakázaly návštěvy. V porodnicích se tak nemůžou vidět rodiče a předčasně narozené děti, které byly ve vážném stavu, a proto musely zůstat po porodu v nemocnici. Organizace Ženské kruhy, která se práv matek zastává, zaslala kvůli tomu na ministerstvo zdravotnictví otevřený dopis, ve kterém před podobnými případy varovala. Vytvářejí prý toxický stres a mohou poškodit vývoj dítěte.

Hlavní slovenský hygienik návštěvy částečně uvolnil až toto pondělí. Rodiče tedy už své čerstvě narozené děti navštívit mohou, ale pouze po jednom a neměli by se střídat. Matka, která chce se svým dítětem zůstat v nemocnici, musí být otestovaná, píše Denník N. Slovenské noviny také připomínají, že v Česku k podobným situacím nedošlo a právo rodiče zůstat s dítětem zůstalo zachované i při koronavirové pandemii.

Víc si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související