Mikroskopičtí pasažéři na cestě do kosmu

24. září 2010

Americká kosmická loď Atlantis, která by měla v těchto dnech odstartovat k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, ponese na palubě kromě posádky také tři druhy běžných patogenních mikroorganismů. Cílem tohoto projektu je prostudovat reakce mikrobů a jejich patogenitu mimo zemský povrch. Uvedl to server EurekAlert.

Vybrány byly tři druhy mikrobů - bakterie Salmonella typhimurium, způsobující salmonelózu u lidí i zvířat, Pseudomonas aeruginosa, která je jedním z původců oportunního onemocnění pseudomonádové infekce a Candida albicans - což je kvasinka, která běžně žije na povrchu našeho těla a za určitých okolností se může přemnožit a způsobit zdravotní komplikace.

Tyto druhy mikroorganismů byly vybrány, protože představují potencionální riziko pro posádku kosmické lodi. Mohou být do tohoto uzavřeného prostoru přeneseny na kůži členů posádky, ve vodě nebo v jídle. Astronauti by tehdy mohli vážně onemocnět přímo během letu. Předchozí studie navíc prokázaly, že pobyt v kosmu oslabuje lidskou imunitu, takže některé mikroorganismy by se mohly stát ve vesmíru nebezpečnější.

Výsledky studie by měly pomoci předcházet těmto onemocněním při kosmických letech a možná je bude možné využít také pro léčení těchto chorob na Zemi.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka