Mikroorganismy v lidském těle

29. listopad 2014

Naši ochránci i nepřátelé. 29. listopadu

Lidský mikrobiom, to jsou naši ochránci i nepřátelé, pomocníci i sabotéři, rádci i zrádci. Hrají na nás přesilovku deset ku jedné a spolurozhodují nejen, zda budeme zdraví či nemocní, ale třeba také tlustí nebo hubení.

Bakterie a archebakterie byly na světě dávno před prvními mnohobuněčnými organismy. Po miliony roků jim patřil tento svět. Když se ale objevili mnohobuněční tvorové, znamenalo to pro mikroorganismy novou příležitost, novou výzvu. Těla mnohobuněčných organismů představovala „nové kontinenty", které bylo možné objevit a osídlit.

Zpočátku byly takové pokusy o soužití zřejmě fatální pro obě strany, protože když na infekci bakteriemi živočichové nebo rostliny uhynuly, znamenalo to konec i pro bakterie. Postupně se dokázaly obě strany udržovat příměří a vznikla vzájemně prospěšná symbióza. Ta je také tématem Cestopisu přírody v sobotu 29. listopadu.

Na slyšenou se těší Tamara Urválková a prof. Jaroslav Petr.

autoři: Jaroslav Petr , Tamara Kocourková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.