Michael Žantovský: Člověk, který rozděluje zemi, ji nemůže změnit

25. březen 2017

„Nesnáším podlost, zákeřnost a zradu. Nevadí mně, když se mnou někdo nesouhlasí, ani když mi nadává otevřeně. Je to jeho názor. Vadí mně, když se někdo chová jako velký přítel, nebo uzavírá nějaké dohody, které pak vědomě porušuje,“ říká diplomat a politik, spisovatel, psycholog, nyní ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. „To ale nevím, zda jste byl v politice na správném místě,“ reaguje na jeho slova moderátorka Barbora Tachecí. „Já také ne,“ směje se host Osobnosti Plus.

„Jeden z takových velmi smutných příznaků u mnoha politiků, nejen českých, je, že se celkem na první pohled dá poznat neupřímnost. Podle toho, jak se ten člověk na vás dívá, jak vám podá ruku, jak se k vám obrací tělem, jak gestikuluje rukama,“ odpovídá Žantovský na otázky týkající se politické diplomacie a upřímnosti a dodává: „Bohužel politici jsou lidé, u kterých je přirozenost spíše výjimkou než pravidlem.“


Diplomat a politik, psycholog, překladatel z angličtiny, tlumočník, publicista, spisovatel a textař Michael Žantovský se narodil 3. ledna 1949 v Praze. Od října 2009 do srpna 2015 působil jako velvyslanec ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska. Od září 2015 je ředitelem Knihovny Václava Havla. Vystudoval psychologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, mezi lety 1968 a 1969 byl na studijním pobytu v Montrealu. Mezi lety 1973 a 1980 pracoval ve Výzkumném ústavu psychiatrickém při bohnické léčebně, kde se zabýval psychologií motivace a sexuálního chování. V roce 1980 z výzkumného ústavu odešel a byl na volné noze jako překladatel, tlumočník, autor písňových textů. Překládal povídky a filmy Woodyho Allena, o kterém napsal také monografii. Z hebrejštiny přeložil Příběh o lásce a tmě od Amose Oze. Jako textař psal texty například pro Pavla Bobka, Petra Nováka či Karla Zicha. V letech 1988 a 1989 pracoval pro agenturu Reuters jako pražský dopisovatel. Pod pseudonymem Daniel Wolf vydal knihu Ochlazení, špionážní thiller z blízké budoucnost, který vyšel v roce 2016 pod autorovým pravým jménem. Je podruhé ženatý. S první ženou, novinářkou Kristinou Žantovskou, mají dvě děti, dceru Ester a syna Jonáše, s druhou ženou, fotografkou Janou Nosekovou-Žantovskou, mají syna Davida a dceru Rebeku.


Účast na věcích veřejných je na politice to nejdůležitější, pokud ji člověk nechápe jako výtah k moci.Michael Žantovský

„Po Havlovi se mně stýská každý den"

Ředitelem Knihovny Václava Havla je Žantovský od 1. září 2015. S prvním českým prezidentem ho pojilo celoživotní přátelství. „Po Václavovi Havlovi se mně stýská každý den. Nejen díky práci, kterou dělám, ale byl rozhodně jeden z lidí, které mě v životě ovlivnili. Navíc to byl to skvělý kamarád, skvělý člověk. Jeho smysl pro zodpovědnost, jeho smysl pro to zachovávat si naději i v těch nejobtížnějších situacích, jeho věrnost ideálům, které zastával celý život, to jsou věci, které mě ovlivnily a jsou obecně známé. Obrovský dojem na mě navíc udělalo to, že byl jeden z mála lidí, který mně názorně předvedl, že člověk může brát život velmi vážně a seriózně a pořád si ještě užít spoustu legrace,“ vzpomíná na Havla.

„Trump zemi nemůže změnit“

„Baracka Obamy si velmi vážím za seriózní přístup, kerým vykonával svou funkci. Nezanechal za sebou , a to dnes není žádná samozřejmost , žádný skandál nebo kontraverzi. Zato spoustu prohraných bitev, ...a sporné projekty jako například projekt zdravotní péče skutečně musejí posoudit především američtí voliči,“ komentuje Žantovský svůj názor na situaci v USA a pokračuje několika slovyo Donaldu Trumpovi v amerických volbách:

„Myslím, že zemi nemůže změnit nikdo, a ať už USA nebo Českou republiku, kdo ji rozdělil. Úspěch a vnitřní spokojenost země musí pocházet z nejaké míry porozumění mezi lidmi, nemusí to být samozřejmě absolutní souhlas. To, co vidím jako nebezpečné na Donaldu Trumpovi a stejně tak na některých našich našich politicích je, že akcentují rozdíly, mnohé nepřátelské prvky v domácí politice. Tím tu politiku rozdělují a lidé už potom nejsou schopni se dolmuvit a jen na sebe pokřikují a užívají nadávky místo argumentů.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Michaelem Žantovským >>
autoři: bta , kte
Spustit audio