Michael Romancov: Kdyby Čína chtěla přistřihnout křídla Škodovce, problém se projeví nejdříve tam

14. leden 2019

Politický geograf, pedagog a publicista Michael Romancov má blízké vazby k Rusku. Nejen proto, že z něj pocházel jeho dědeček, se této oblasti a politickým vazbám vůči Putinově zemi věnuje nejčastěji. Za obrovské bezpečnostní riziko ovšem považuje také Čínu. „Je stejné jako v případě Ruska, ale myslím si, že Čína se, alespoň zatím, chová úplně jinak,“ říká pondělní host Osobnosti Plus.

„Zatímco Rusko se stalo rizikem v primárně standardní bezpečnostní oblasti, protože vidíme, že do Evropy opětovně vneslo válku jako běžný způsob komunikování, Čína i nadále tvrdí, že posledních 30-40 let zažívá takzvaný mírový vzestup. Současně si ale začíná vykolíkovávat prostor mimo své hranice, včetně třeba hospodářské špionáže,“ upozorňuje odborník.

Politický geograf, pedagog a publicista Michael Romancov působí na katedře politologie Institutu politologických studií FSV UK a na Metropolitní univerzitě Praha. Přispívá do řady českých periodik. Je absolventem Pedagogické fakulty, Filozofické fakulty a Fakulty sociálních věd UK. Ve své profesi se zaměřuje předeším na oblast Ruska a jeho blízkého okolí. 

Byznys v Číně

Podle politického geografa je nutné brát v potaz tržní a ekonomické rozdíly a odlišné podmínky podnikání v komunistické velmoci.

„Největším nebezpečím, které pro nás Čína znamená, je představa, že když se řekne byznys, tak si myslíme, že je to to samé jako byznys v západoevropském provedení. Jsem hluboce přesvědčen o tom, že podnikatelské prostředí, ať už jde o vlastnická práva nebo vymahatelnost práva, je úplně něco jiného, než na co jsme zvyklí,“ říká.

Někoho od malička fascinuje sport, u mě to byla politika.
Michael Romancov

Čínská Škodovka

Romancov glosuje také výroky prezidenta Zemana o ohrožení ekonomických zájmů českých podnikatelů v Číně.

Jsou lidé, kteří se vyjadřují k dějinám na základě jednoho z dílů majora Zemana, říká Eduard Stehlík

Eduard Stehlík

Vojenský historik Eduard Stehlík se specializuje na novodobé československé dějiny a mnohdy se setkává s různými názory na minulé skutečnosti. S kauzou bratří Mašínů sklidil za svůj postoj, kterým se obou odbojářů zastal, četnou kritiku. „Často se k případům vyjadřují lidé, kteří nemají elementární informace,“ uvádí.

„Proč si myslíme, že PPF je česká firma? Pokud je mi známo, daně odvádí v Nizozemsku, tedy má pouze českého zakladatele a majitele. Zaměstnává obrovské množství lidí po světě a většina z nich nejsou Češi. Samozřejmě chápu, že pan Kellner, který je jejím vlastníkem, se snaží svůj byznys ochránit, to je srozumitelné. Ale nevidím jediný důvod, proč by mu měl český stát vycházet příliš vstříc. To se koneckonců týká i Škodovky. Auta, která se prodávají v Číně, se tam také vyrábějí. Takže pokud by jí Číňané chtěli přistřihnout křídla, tak se problém primárně projeví u nich,“ uvádí publicista.

Nebezpečí z Kremlu

Expert na Rusko se krátce vrací i k politické situaci v zemi pod celkově už osmnáctiletým dohledem Vladimira Putina.

„To, jak Rusko zareagovalo na dění na Ukrajině a i jejich angažmá v Sýrii, je viditelně sovětské. Myslím, že je nebezpečné ještě z jiných důvodů než jen pro zahraniční politiku. Daleko větší hrozbou je, jak Putin změnil svůj stát směrem dovnitř. Od sovětských dob vznikly dva podstatné rozdíly. Jednak, že objektivně přibývalo těch, kteří byli spokojení, protože se z jejich pohledu neuvěřitelným způsobem zlepšila ekonomická situace. A zároveň kritici, když viděli, že s ničím nepohnou, mohli bez velkých problémů opouštět zemi,“ uzavírá téma.

Poslechněte si celý rozhovor s hostem Barbory Tachecí. Michael Romancov ještě mluví o své první návštěvě USA, nebo proč na něj Rusko působilo jen šedě.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související