Romancov: Cílem aktivit Ruska je stát se globální velmocí, ale nemá na to kapacity

10. duben 2017

Rusko podle bývalého velitele italských ozbrojených sil hraje velkou strategickou hru s cílem posílit svůj globální status. Posilování pozic v Arktidě, Pobaltí, u Černého moře a ve Středomoří vytváří podle Liugiho Binelliho Mantelliho kolem Evropy železný oblouk. „Jedna věc jsou ruské ambice, druhá ruské schopnosti ty ambice něčím konkrétním naplnit,” říká politický geograf Michael Romancov z Fakulty sociálních věd UK a Metropolitní univerzity Praha, který je hostem Interview Plus.

Romancov považuje přirovnání k železnému oblouku za trefné. „Otázka je, nakolik je také přesné. Jedna věc jsou ruské ambice, které jsou rozhodně takové, něco jiného jsou schopnosti ty ambice něčím konkrétním naplnit. Tam jsou obrovské otazníky,” myslí si.

O miliony kilometrů větší


Vedle toho, že je Arktida pravděpodobně nesmírně bohatá na nerostné suroviny, v souvislosti s klimatickou změnou by mohla získat výrazně větší význam z hlediska dopravy. Michael Romancov

Podle italského admirála obnovuje Rusko základny ze sovětské éry v Arktidě a znásobilo vojenské síly v Kaliningradu. „Arktida je jedno z nejzajímavějších teritorií, pokud jde o to, kam se Rusko snaží expandovat. Vedle toho, že je Arktida pravděpodobně nesmírně bohatá na zásoby nerostných surovin, v souvislosti s klimatickou změnou by mohla získat výrazně větší význam z hlediska dopravy, zejména v letních měsících,” vysvětluje host.

Rusko dává najevo už pěkných pár let že na severu hodlá hrát důležitou roli. „Dokonce se Rusové nechali slyšet, že mají zájem tam redefinovat hranici takzvané exkluzivní ekonomické zóny. Kdyby jim to zbytek světa odsouhlasil, mohlo by se Rusko zvětšit o dva a půl milionu kilometrů čtverečních,” říká Romancov.

Zpět do pozic Sovětského svazu

Na Krymu po anexi budují Rusové významnou základnu pro přístup k Černému moři. „Ponecháme-li stranou Krym, Rusko mělo k dispozici dalších asi sedm set kilometrů černomořského pobřeží. Jeho schopnost něco vojensky ovlivňovat v oblasti Černého moře s kapacitami na Krymu zas tak úplně nesouvisí. Černé moře je natolik malá vodní plocha, že spoustu věcí jde ovlivnit i z pevniny. Rusko mělo námořní základnu třeba v Novorossijsku,” říká k tomu geograf.


Ruské námořnictvo na tom není zdaleka tak dobře jako pozemní síly, do jejichž modernizace směřuje mnohem větší díl prostředků. Potom je tady ekonomický potenciál, protože ozbrojené síly stojí neuvěřitelné množství peněz. Michael Romancov

Zdaleka největší pozornost v rámci rozhovoru, který poskytl italský admirál, je věnován Blízkému východu a Středomoří. Není pochyb o tom, že tam jsou kroky Ruska v poslední době nejviditelnější. V Sýrii zachránila Moskva před pádem Bašára Asada. Může „za to” počítat se základnou v Latákii a námořní základnou v Tartúsu?

„Ano i ne. Rusové, respektive Sovětský svaz, na těchto místech už přítomní byli. Při bližším ohledání se ukázalo, že tato námořní zařízení nemají dostatečnou kapacitu, aby to Rusku umožnilo v této oblasti dlouhodobě nezávisle operovat. Museli by obě základny zásadně rozšířit a modernizovat, je otázka, jestli na to budou mít prostředky a dost času. Čert ví, co všechno se bude v Sýrii dít. Nicméně se dá říct, že se tady Rusko vrací na pozice, které měl dřív Sovětský svaz,” odpovídá Romancov.

Socioekonomické problémy

Cílem aktivit Ruska je podle hosta stát se globální velmocí. „Chtělo by mít ten status, ale nemá na to kapacity. Nicméně může být velice intenzivním způsobem přítomné a komplikovat jiným aktérům v eurasijském prostoru jejich plány. Nedovedu si při stavu současných ruských kapacit představit, že by bylo Rusko schopné se prosadit jako důležitý aktér v Jihočínském moři, v Karibiku nebo Indickém oceánu,” myslí si politický geograf.

Zahájení výstavy "Carský dvůr pod vládou Romanovců", Dmitrij Medveděv

„Jde primárně o vojenské, respektive námořní, kapacity. Ruské námořnictvo na tom není zdaleka tak dobře jako pozemní síly, do jejichž modernizace směřuje mnohem větší díl prostředků. Potom je tady ekonomický potenciál, protože ozbrojené síly stojí neuvěřitelné množství peněz. Otázkou je, jak dlouho si bude modernizaci ruský režim moci dovolit. Nejen Rusko, ale třeba i agentura Bloomberg, deklaruje, že se Rusko vyhrabalo z recese, a prezident Medvěděv zároveň snížil životní minimum. Tím se ukazuje, že má Rusko v socioekonomické oblasti obrovské problémy,” myslí si host.

Jaká je sociální situace v Rusku? Jak by měl areagovat Evropa? Poslechněte si celé Interview Plus s politickým geografem Michaelem Romancovem.

autor: bum
Spustit audio