Měsíční základna ze spečeného regolitu

26. březen 2013

Někteří architekti a inženýři již dnes zkoumají možnosti, jak v budoucnu postavit na Měsíci základnu z místních surovin. Není divu, že se jim jako vhodný materiál přirozeně nabízí jemná drť, která prakticky všude pokrývá povrch Měsíce - takzvaný regolit.

Sypký regolit je však nutné zpracovat. Své plány v tomto oboru již oznámil např. známý britský architekt Norman Foster, který hodlá spolupracovat s Evropskou kosmickou agenturou. Analogicky s americkou kosmickou agenturou NASA bude chtít spolupracovat sdružení designerů s názvem Projekt SinterHab. Tento projekt počítá s tím, že na měsíčním povrchu bude pracovat skupina robotů, která bude těžit a zpracovávat regolit.

Hlavním momentem zpracování bude spékání regolitu pomocí malé mikrovlnné trouby do formy pevných cihel či dalších potřebných tvarů a struktur. Robot s mikrovlnným spékacím zařízením bude vlastně speciálním typem trojrozměrné tiskárny. Trojrozměrná tiskárna je, jak známo, zařízení, které ze sypkého nebo jinak hodně rozmělněného materiálu umí vytvářet souvislé a pevné prostorové struktury, podobně jako běžná dvojrozměrná tiskárna umí kreslit pomocí inkoustu útvary na papíře.

Na tomto momentu můžeme také ukázat hlavní rozdíl mezi technologiemi týmu SinterHab a skupiny kolem Normana Fostera. Technologie SinterHabu si kompletně vystačí s místními surovinami a materiály, nic dalšího v procesu nebude třeba, kromě poměrně velkého množství energie. Regolit bude totiž třeba zahřát na teplotu zhruba 1200-1500 stupňů Celsia.

Řešení Normana Fostera bude vyžadovat kromě regolitu také dodávku speciálního roztoku s pojidlem pro regolit. Tuto látku bude patrně nutno přivézt ze Země.

Výsledkem spékacího procesu u technologie projektu SinterHab pak bude neobyčejně tvrdá a pevná keramika, která dobře ochrání osadníky před kosmickým zářením a dopady mikrometeoritů.

Zdroj: Science World Report, SinterHab

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio