Merkelová ve funkci kancléřky finišuje lépe než její předchůdci

11. květen 2019

Německá kancléřka Angela Merkelová odpočítává poslední roky svého dlouhého působení v čele německé vlády – podle loňského prohlášení ho chce ukončit s parlamentními volbami v roce 2021. A na sklonku svého úřadování si Merkelová počíná lépe než její předchůdci Konrad Adenauer a Helmut Kohl.

V komentáři německého deníku Süddeutsche Zeitung to tvrdí novinář tohoto listu Heribert Prantl.

Merkelová je podle něj po Adenauerovi a Kohlovi třetí výraznou osobností z řad Křesťanskodemokratické unie (CDU), která se chopila výkonu kancléřské funkce. V poslední fázi mandátu si ale prý počíná o poznání chytřeji než její mužští předchůdci. Merkelová tak ve svém finále působí suverénněji, uvolněněji a disciplinovaněji než Adenauer a Kohl dohromady.

Zatímco oba předchozí kancléře je možné považovat za vzorové politiky především kvůli jejich dlouhé době strávené v úřadu, u Merkelové komentář přiznává tuto ctnost navzdory jejímu čtrnáctiletému působení. 

Pilná a populární

Prantl oceňuje, že kancléřka „zůstává pracovitá a nenechává se svést pýchou“. Ostatně si sama předsevzala, že svůj úřad bude vykonávat se ctí a stejným způsobem ho také opustí. A nyní to vypadá, že se svých slibů drží, stejně jako se jich držela ve funkci předsedkyně své CDU. Abychom ale mohli osobnost Merkelové na konci její éry popsat, musíme se podle žurnalisty vrátit o více než půl století zpátky.

V roce 1963, po dlouhém období politické agonie, odstoupil první spolkový kancléř Konrad Adenauer. Posledních 14 let jeho vlády bylo poznamenáno tvrdohlavým úsilím o udržení se ve funkci a snahou zabránit volbě jeho nástupce Ludwiga Erharda. Merkelová takovým způsobem ale nebojuje. Jak oznámila, nechce v kancléřství zůstávat delší dobu než je nezbytně nutné, nejdéle pak do roku 2021.

Stejně tak nemá zájem bránit možnému zvolení své následovnice Annegret Krampové-Karrenbauerové. Té se naopak kancléřka snaží být nápomocná. Ludwig Erhard by přitom podle Prantla nedokázal udržet radost na uzdě, kdyby mu tehdy Adenauer projevil alespoň pět procent laskavosti jako Merkelová vůči Krampové-Karrenbauerové.

Angela Merkelová ale takové chyby nedělá. Nesnaží se působit jako pomník, který později bude přesunut do síně slávy. Takovým způsobem se choval právě Kohl, kritizuje komentátor.

Kancléřka podle něj stále vystupuje tak, jak se chovala doposud – pilně vládne, občas špatně, občas správně, ale vždy spolehlivě a s pro ni vlastním citem pro detail a živou rétorikou. Stejně tak se Merkelová těší stále vysoké podpoře obyvatel – větší, než se dostávalo Kohlovi a Adenauerovi.

Rozhodnou eurovolby

Pro ospravedlnění Merkelové ale není třeba srovnávat podobu její současné vlády s posledními roky předchůdců. Konec éry Angely Merkelové dobře vystihuje jeden reklamní spot z roku 1963 režiséra Charlese Paula Wilpa a jeho geniální obsah. V něm vidíme automobil značky Volkswagen, známý jako Brouk, jak se vzdaluje z dohledu. Scéna je komentována slovy: „Jede a jede a jede.“

A přesně tak by se podle Prantla dala popsat Merkelová, jež vládne a vládne ve svém vlastním rytmu. Nešaškuje a zůstává u věci, na domácí scéně se zabývá detaily. Zato Kohl se na konci svého mandátu věnoval už pouze Evropě, v německé politice byl ale pasivní a lítostivý. Komentář soudí, že jeho poslední výstupy by se daly označit za předehru k tragédii o kancléři, který mizí v propadlišti dějin.

Je zřejmé, že v současnosti se najde také dost odpůrců Merkelové, kteří by si přáli její zmizení v propadlišti dějin. Prantl zmiňuje například konzervativní a agresivní křídlo CDU, které si vytváří pozice pro zemské volby. Konec političky také na východě země žádají zástupci Alternativy pro Německo (AfD) a protiislámského hnutí Pegida.

Mezi odpůrce kancléřky patří rovněž příznivci advokáta a člena CDU Friedricha Merze, takzvaní neoliberální unionisté. Ti dosud kritizovali především ministra hospodářství a zastánce Merkelové Petera Altmaiera.

V případě, že evropské volby pro CDU dopadnou špatně, se ale pozornost těchto neoliberálů přesune směrem k Merkelové. Stane se to, pokud zisk strany klesne výrazně pod 30 procent.

Osud velké koalice bude ale nevypočitatelný i tehdy, pokud partneři ze sociální demokracie (SPD) obdrží méně než 18 procent hlasů. Jen pokud se tato volební „díra“ neotevře, je o Merkelové možné říci, že skutečně povládne do roku 2021, uzavírá Prantl.

autor: Rostislav Matulík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.