Mayová opět přichází s návrhem, se kterým minulý týden drtivě prohrála, říká analytik

21. leden 2019

Britská premiérka Theresa Mayová v pondělí v Dolní sněmovně představila svůj návrh na další postup ohledně odchodu Velké Británie z Evropské unie. Vláda prý bude nadále usilovat o dohodu s Unií, Mayová naopak odmítá odklad brexitu i konání druhého referenda, které by podle ní bylo nebezpečným precedentem a podkopáním demokracie.

Podle Kryštofa Kruliše, analytika Asociace pro mezinárodní otázky, premiérka před parlament předstoupila s podobným návrhem, se kterým už minulý týden drtivě prohrála. „Tentokrát ale zdůrazňuje, že je otevřena diskuzi a připravená vyslyšet názory napříč politickým spektrem. Zejména ze strany konzervativců a severoirských unionistů,“ přibližuje analytik.

Premiérka se tvrdě ohradila proti snaze parlamentu začít určovat směr, ale zároveň potřebuje Unii ukázat většinu v dolní komoře. Pokud ji nezíská, moc dalších možností k jednání už mít nebude.
Kryštof Kruliš

Mayová zdůraznila nutnost plně respektovat Velkopáteční dohodu z roku 1998 uzavřenou mezi Irskou republikou a Severním Irskem, podle které na ostrově nesmí existovat pevná hranice.

Thomas Kulidakis: Blíží se moment, kdy už EU nad brexitem bude muset zlomit hůl

Theresa Mayová

Britská premiérka má představit svůj plán B pro odchod země z Evropské unie. Předem ale dala jasně najevo, že se příliš nebude lišit od plánů minulých.

Premiérka chce zjistit, jak si poslanci představují řešení tzv. irské pojistky, a až poté o ní bude jednat s Unií, a to na základě mandátu od Dolní sněmovny i odborných analýz. Slibuje si od toho posílení britské vyjednávací pozice.

Ve svém projevu Mayová také oznámila, že unijní občané, kteří budou chtít žádat o možnost zůstat po brexitu v Británii, nebudou muset platit původně plánovaný poplatek 65 liber (asi 1900 Kč):

„Chceme, aby tu občané Evropské unie mohli zůstat a měli přístup ke všem benefitům, které přináší život ve Velké Británii. Ať už bude rozchod s Unií jakýkoli,“ slíbila před poslanci Mayová.

Plán A 2.0

„Spíš než plánem B bych to nazval plánem A 2.0. Je to vylepšená varianta toho, co už minulý týden poslanci odmítli,“ souhlasí s Krulišem analytik Českého rozhlasu Filip Nerad. Britská vláda se tím podle něj snaží udržet iniciativu a bojí se, že by jí mohl převzít parlament.

Někteří konzervativci a severoirská DUP požadují, aby irská pojistka z dohody úplně vypadla, na to ale Unie podle Nerada nikdy nepřistoupí a možnou dohodu si proto nedokáže představit:

„Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier je ochoten bavit se o úpravách politické deklarace a vizi budoucích vztahů nebo modelech obchodní spolupráce. Ale u samotné rozvodové smlouvy ovšem moc velká flexibilita ze strany Unie nebude,“ domnívá se někdejší zpravodaj v Bruselu.

Hosty speciálu byli:

Kryštof Kruliš, analytik Asociace pro mezinárodní otázky
Filip Nerad, analytik Českého rozhlasu, bývalý zpravodaj v Bruselu
Jaromír Marek, zpravodaj Českého rozhlasu v Londýně

autoři: Jan Burda , ert
Spustit audio

Související