Mayová hraje o čas. Čeká, že někdo ztratí nervy a cukne, odhaduje analytik Filip Nerad

29. leden 2019

Pouhé dva měsíce zbývají do dne D, tedy odchodu Velké Británie z Evropské unie. A je to už týden, co se premiérka Theresa Mayová pokusila dojednanou dohodu „protlačit“ Dolní komorou parlamentu. S úterní 20. hodinou to bude zkoušet znovu.

 

Mayová opět přichází s návrhem, se kterým minulý týden drtivě prohrála, říká analytik

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová v pondělí v Dolní sněmovně představila svůj návrh na další postup ohledně odchodu Velké Británie z Evropské unie. Vláda prý bude nadále usilovat o dohodu s Unií, Mayová naopak odmítá odklad brexitu i konání druhého referenda, které by podle ní bylo nebezpečným precedentem a podkopáním demokracie.

Co se za ten týden změnilo? „Kdybych chtěl bych sarkastický, tak nic,“ říká někdejší bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Filip Nerad. 

Hodiny tikají...

Co Mayové ale hraje do karet, je blížící se termín brexitu. „Hraje s časem a konečné rozhodnutí posouvá co nejblíž ke zlomovému datu, tedy k 29. březnu. Zřejmě sází na to, že buď některým poslancům, nebo evropské 27 dojde trpělivost. Ztratí nervy, cuknou a něco slíbí. Ať už podporu vyjednané dohody, nebo změnu u pojistky, která se týká hranice mezi Irskem a Severním Irskem,“ tipuje novinář. Je to prý velké riziko, ale to jediné, co Mayové v tuto chvíli doopravdy zbývá, protože jiné karty v rukávu nemá. 

Filip Nerad

Zatím je ale čas a ani dva měsíce před plánovaným brexitem není ani jedna ze stran ochotna ustoupit. „EU znovu zopakovala, že není ochotna dojednanou dohodu znovu otevřít a ani sáhnout do irské pojistky.“ Kdo by ale nakonec podle novináře „cuknout“ mohl?

„Britové si myslí, že by to měla být EU a že do smlouvy, nebo do jiné, právně závazné dohody implementují skutečnost, že pojistka nebude trvat věčně, případně že Británie dostane právo ji ze své strany deaktivovat.“ EU se k tomu ale zavázat nechce, „protože to odmítá Dublin, který má jakési právo veta, a tak drží basu s Irskou republikou.“

Plán B? 

Co se tak dnes bude v parlamentu projednávat? Co má Theresa Mayová v rukou? Plánů na nějaké „vylepšení“ dojednané dohody se už objevilo mnoho, podstata je ale podle novináře stejná. „Mayová má teď v rukou jen vylepšenou variantu svého původního plánu. Chce se pokusit přemluvit evropskou 27, aby u nejkontroverznější sporné irské pojistky udělala ústupky,“ dodává.

Mayová utrpěla obrovskou prohru. Její kariéra skončí, jakmile najde řešení, říká expertka

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská vláda ve středu večer ustála hlasování o nedůvěře. Premiérka Theresa Mayová tak bude dál určovat směr diskuze o brexitu.

Premiérka prý doufá, že tak získá rebely z vlastní Konzervativní stany i severoirské poslance. S nimi by pak už byla schopná prosadit vyjednanou dohodu o brexitu. „Nové je teď jen to, že do svého plánu B zakomponovala větší diskuzi s poslanci, které chce zapojit do celé procesu hledání další cesty.“

Pokud by ale chtěla přijít s něčím radikálně novým, co by mělo šanci získat třeba podporu labouristů, tak by zase riskovala ztrátu vlastních poslanců Konzervativní strany. „Přitom i strana premiérky je rozdělena a víc než třetině poslaneckého klubu se vyjednaná dohoda dost nelíbí. Kdyby třeba kývla na to, že zůstanou v celní unii, což chtějí labouristé, tak by konzervativce asi definitivně roztříštila,“ odhaduje Filip Nerad.

Pokud chcete vědět víc, poslechněte si audiozáznam rozhovoru Interview Plus Michaela Rozsypala.

autoři: Michael Rozsypal , lup
Spustit audio

Související