Materiál, který absorbuje kyslík z okolí

10. říjen 2014

Výzkumníci z dánské univerzity University of Southern Denmark vyvinuli speciální krystalický materiál, který umí absorbovat, skladovat a zase uvolňovat kyslík “na požádání”. Zvládne odčerpat kyslík jak ze vzduchu, tak i z vody.

Jeho význam by se mohl v budoucnu projevit při kosmickém a podmořském výzkumu a také v oblasti palivových článků. Pro své zvláštní vlastnosti, kdy například desetilitrové vědro plné materiálu do sebe umí pohltit téměř 99% kyslíku z celé místnosti, si tento materiál vysloužil přezdívku aquamanův krystal. Tento krystalický materiál je po chemické stránce solí kobaltu (přesněji řečeno jeho jistým kationtovým multimetalickým a organickým komplexem) s velmi složitým chemickým vzorcem. Dokáže pohltit až 160násobek objemu kyslíku, než by odpovídalo přirozenému množství kyslíku, obsaženém ve stejném objemu vzduchu.

Pokud vědci krystalický materiál zahřáli nebo byl materiál přemístěn do oblasti s velmi nízkou koncentrací kyslíku či vakuem, kyslík se z něj naopak začal uvolňovat. Obě změny stavu byly přitom plně vratné. Vedoucí výzkumného týmu Christine McKenzie ve své tiskové zprávě přirovnala vlastnosti aquamanova krystalu k funkci hemoglobinu, který je klíčovou látkou pro metabolismus kyslíku v lidské krvi. Pohlcování a uvolňování kyslíku lze také přirovnat k houbě, která může nasávat i vytlačovat vodu.

Podle autorů článku, který vyšel v mezinárodním časopisu Chemical Science, jsou aplikace tohoto materiálu zjevné. Aquamanův krystal může zabezpečit například velmi intenzivní dodávky kyslíku pro reakci s vodíkem v palivových článcích. Prospěch z něj mohou mít také pacienti s chorobami plic a zejména potápěči. Těm umožní rychle nasbírat dostatek kyslíku z okolní vody, takže se budou moci obejít bez těžkých a natlakovaných lahví s kyslíkem.

Krystalická látka mění barvu, když absorbuje nebo naopak uvolňuje kyslík. Krystaly jsou černé, když se nasytí kyslíkem, a růžové, když kyslík uvolní

Chemická a prostorová struktura materiálu se na mikroúrovni samozřejmě během absorbování a uvolňování kyslíku mění, což vědci zjistili pomocí metody rentgenové difrakce. Krystaly dokonce během těchto změn navenek mění barvu - pokud jsou plné kyslíku, mají výrazně tmavou až černou barvu, pokud je kyslík vypuzen pryč, jsou jasně růžové. Různé kombinace tlaku, teploty a koncentrace kyslíku ve vzduchu zde dokonce mohou vést k velmi různým rychlostem činnosti aquamanova krystalu.

Zdroje: Popular Science, Phys.Org, ScienceDaily, News.Mic, Discovery News, Chemical Science (PDF), SDU

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio