Matematika Hlavatého uznával i sám Einstein

26. srpen 2024

V roce 1953 Albert Einstein v jednom z rozhovorů pro tisk řekl, že pokud vůbec někdo vypočítá jeho rovnice sjednoceného fyzikálního pole, bude to profesor Václav Hlavatý. 

Světově proslulý matematik, milovník hudby, několikatýdenní poslanec a významná postava československého exilu, tím vším byl lounský rodák Václav Hlavatý.

Čtěte také

Jeden z nejproslulejších českých matematiků se narodil 27. ledna 1894 v Lounech. Po dokončení studií působil na několika středních školách, pak se stále víc věnoval matematice.

Publikoval odborné práce a od konce 20. let přednášel i v zahraničí, mimo jiné také na pozvání Alberta Einsteina. V roce 1946 byl jen pět týdnů poslancem za národně socialistickou stranu.

Jablko se kouše

V červenci 1948 odešel s rodinou do Spojených států. Původně se sice chtěl do vlasti vrátit, ale krvavé procesy z přelomu 40. a 50. let ho definitivně přesvědčily, takže zvolil exil.

V roce 1949 se stal členem Rady svobodného Československa a byl také jedním z hlavních iniciátorů založení exilové Společnosti pro vědy a umění, kde opakovaně (1958 až 1962, 1966 až 1968) zastával funkci předsedy.

Čtěte také

Jeho nejslavnějším matematickým dílem je kniha Geometry of Einstein´s Unified Field Theory (1958), která přináší Hlavatého řešení Einsteinových rovnic sjednoceného fyzikálního pole o čtyřiašedesáti neznámých.

Tato Einsteinova teorie však byla chybná, takže výpočet má význam pouze teoretický. V 60. letech se spřátelil s básníkem Ivanem Jelínkem, který na něj vzpomíná ve svých pamětech nazvaných Jablko se kouše.

Jeho životu je věnován pořad, který v roce 2013 připravili Pavel Hlavatý a David Hertl. Poslouchejte ale jen do 26. září 2024.

autoři: David Hertl , Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související