Matematik Levínský: Lidé, kteří dodržují izolaci, jsou altruisté. Stát by jim měl dát daňové úlevy

5. únor 2021

Počty nakažených v České republice dál rostou. Jednoduchý vztah reprodukčního čísla a počtu kontaktů ukazuje, že je potřeba setkávání lidí ještě stlačit. „To už se ale dostáváme na hranici možného,“ říká René Levínský z Centra pro modelovaní biologických a společenských procesů „Je to pořád to, co říkáme od jara – je potřeba testovat a trasovat. A je nutné lidi přesvědčit, že to testování není nic proti nim.“

Data organizace PAQ Research sociologa Daniela Prokopa ukazují, že příznaky jako je ztráta čichu nebo chuti by přivedly do testovacího centra jen 33 procent lidí, upozorňuje Levínský. V případě, že by potenciálně nakaženým byla nabídnuta adekvátní kompenzace, šla by na test až polovina dotázaných.

Čtěte také

To, že zůstává doma mladý člověk, který zpravidla neprodělává vážný průběh covidu-19, je v podstatě altruismus vůči zbytku společnosti, říká matematik. „Jsem přesvědčen, že se na tyto lidi musíme dívat třeba jako na dárce krve. Dělají to pro ostatní a je potřeba to takhle vnímat,“ apeluje Levínský, který velmi kriticky hodnotí mediální prohlášení některých osobností.

„Největší tragédií – větší tragédií než celá vláda – jsou vyjádření například prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého, který se tváří, že lidé, kteří chtějí jít do karantény, jsou nějací lemplové a chtějí zneužít sociální systém.“

Opakuje přitom, že občanům ochotným dodržet nařízenou izolaci, by se mělo poděkovat. „A dát jim daňové úlevy – třeba kompenzaci 300 korun denně a další věci, které jsou na stole už více než půl roku a vláda je stále nepřijímá. Zejména kvůli tomu, že je proti Svaz průmyslu a Hospodářská komora.“

Testovat a trasovat

Za výrazný problém ve zvládání pandemie považuje nízkou ochotu k dodržování opatření i virolog Ivan Hirsch. A také on vidí rezervy ve frekvenci testování a trasování. „To tady skoro vůbec nefunguje,“ stěžuje si.

Čtěte také

Právě testování a trasování je podle něj správná cesta ke snížení růstu počtu nově nakažených. Účinek lockdownu, spojeného s naprostým utlumením veškerého života, je totiž značně nejistý.

Omezit šíření nákazy je přitom důležitým úkolem také proto, že při současné výši virové nálože mezi obyvateli České republiky hrozí i u nás vznik nových mutací.

„Je za potřebí jít cestou cílených opatření – identifikace nakažených. Ti se ale musí dostat do nějaké komfortní situace, aby to nebyli oni, kdo by trpěl za celou společnost,“ dává za pravdu Levínskému.

Politik má jít příkladem

Hosty byli:
Ivan Hirsch, virolog, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy a Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd
René Levínský, matematik, Centrum modelování biologických procesů
Petra Pecková, STAN, hejtmanka Středočeského kraje

Těmi, kdo by měl jít v tak složité době příkladem, jsou politici, myslí si hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) a odmítá přednostní očkování některých svých kolegů.

„S tím naprosto nesouhlasím. Každý, kdo je normální a má mozek v hlavě a nějaké IQ – což by měl mít, pakliže je ve funkci politika – by měl být vzorem pro český národ,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Jana Bumby.

Spustit audio

Související