Matěj Skalický: Trump chce dělat horko v Arktidě

28. červenec 2020

Spojené státy tříští jeden problém za druhým. Ulicemi pochodují demonstranti proti rasovému násilí, státy na pobřežích těžce nezvládají koronavirovou krizi a do toho všeho citelně slábne dolar. I přes všechny tyhle problémy má americký prezident čas obracet svůj pohled daleko za hranice.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Prezident Donald Trump utíká z horké domácí půdy do stále ještě mrazivých oblastí v Arktidě a Antarktidě. Před pár týdny nařídil výrobu nových ledoborců, které by na obou pólech měly chránit národní a ekonomické zájmy USA. A to hlavně před Ruskem a Čínou.

Čtěte také

Tahle zpráva přišla v době, kdy se oba póly v podstatě rozpouští před očima. V Antarktidě to zatím není tak očividné, oproti tomu Arktida ale taje nebývale rychlým tempem. Vědci varují, že arktický led může v letních měsících kompletně roztát už do 25 let.

Zaledněné oblasti v Grónsku mizí sedmkrát rychleji než před třiceti lety. Kdyby roztál celý grónský ledovec, zvedne to hladinu světových oceánů o více než sedm metrů a velká města na pobřežích po celém světě začnou mizet pod vodou.

Nerostné bohatství

Čtěte také

Arktida je jako mrazák s otevřenými dvířky, odkud se voda časem zákonitě vyleje na podlahu. Světové mocnosti sice můžou dvířka přivřít a kaluži zabránit, ony je ale naopak ještě víc pootevírají a už teď si brousí zuby na to, co je čeká uvnitř. Peking, Moskva a nově i Washington jsou jako supi kroužící nad kulhající antilopou – pod mizejícím arktickým ledem větří obrovské zásoby nerostného bohatství. Je tu uran, zlato a taky odhadem až 30 procent světových zásob zemního plynu a 13 procent ropy. Oblasti kolem severního pólu navíc nechrání mírová smlouva jako Antarktidu, takže těžbě nic nebrání.

Arktidu si dnes nárokuje hned několik států, v rozdané partii je ale stále o co hrát – například o řadu sporných území nebo záštitu nad obchodními trasami. Například Čína chce Arktidou vést svou Novou hedvábnou stezku.

Vánoce na blátě

Spojené státy v závodě o Arktidu ale tlačí čas – se svou polární ofenzívou začaly později než ostatní. Mají dvacetkrát menší flotilu ledoborců než Rusové – těžký ledoborec dokonce pluje pod americkou vlajkou jen jeden jediný. I proto Trump nyní zavelel k nové strategii, ve které počítá i s výstavbou polárních základen. Detailnější plán chce mít od své administrativy na stole na začátku srpna.

Matěj Skalický

Pro Arktidu to může být smrtící – čím víc lodí, tím větší oteplování a následně rychlejší tání ledu. Rozpouštění ledové střechy světa přitom ovlivňuje klima na celé planetě, i proto by tenhle problém měl tížit každého, kdo nadává na Vánoce na blátě nebo úporná letní sucha. Hlavně kvůli hamižnosti světových mocností totiž může být v Arktidě brzy pořádně horko.

Autor je publicista

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.