Matěj Schneider: Republikáni v USA si oblíbili nového country zpěváka. Ten si do nich vzápětí kopnul

31. srpen 2023

Když přeložíte do češtiny hlavní verš country písně, která v posledních týdnech smetla Spojené státy, není ani zdaleka tak elegantní jako v originále. „Bohatí muži na sever od Richmondu“ prostě nemá takový švunk jako „Rich Men North of Richmond“. Frází jsou každopádně myšleni především politici z Washingtonu a zní z úst zpěváka, který si říká Oliver Anthony.

Píseň proslavilo video na youtubovém kanálu západovirginské radiostanice. Anthonyho předtím neznal nikdo. Ve videu stojí kdesi v lese s resofonickou kytarou, obklopen jen svými psy a mikrofonem. Je to naprostý protipól přeprodukované countrypopové hymny Try This In A Small Town od Jasona Aldeana, ale obě písně si letos velmi oblíbili američtí republikáni.

Právě u Anthonyho visí ve vzduchu otázka, jak moc se jeho píseň proslavila organicky. Hned zkraje u jejího nástupu stály známé tváře americké konzervativní scény, ale také lidé, kteří se vyloženě živí mimo jiné vytvářením umělých „virálních“ příběhů. První koncert po proslavení Anthony zahájil čtením z Bible a následně se k němu na jednu píseň jen tak připojil známý zpěvák Jamey Johnson.

Plochá stranická agitka

Na druhou stranu ale není těžké pochopit, proč mezi americkými konzervativci píseň zarezonovala. Kromě pláče nad upadajícím světem a vysokým zdaněním je tu třeba verš, ve kterém si Anthony kopne do lidí s nadváhou, kteří pobírají sociální dávky. Nebo je tu také ani ne moc skrytá narážka na zločinného magnáta Jeffreyho Epsteina.

Čtěte také

Po proslavení jeho první písně se mohlo zdát, že nás záhy čeká odhalení, že Anthony podporuje toho nebo kterého republikánského kandidáta na prezidenta a celý příběh by se uzavřel jako povedená kampaň na to, jak dodat některému z pánů v obleku punc lidové autenticity. Na konci srpna ale vše vygradovalo do absurdních výšin.

Stanice Fox News se rozhodla v úvodu první primárkové debaty republikánských kandidátů zahrát z reproduktorů práve Rich Men. A to už Anthony nevydržel. „Je otravné sledovat, jak se se mnou lidé v konzervativních zprávách snaží ztotožnit, jako bych byl jedním z nich,“ stěžoval si ve videu.

Jeho píseň je prý přesně o takových lidech, jací byli v debatě na pódiu, což ho pobavilo. „Jde o víc než o Joea Bidena!“ směje se Anthony ve videu. Snaží se tu také nepříliš úspěšně vysvětlovat, že svůj verš o pobíračích dávek myslel trochu jinak.

V jedné ze svých dalších písní si Anthony stěžuje jak na demokraty, tak na republikány. Čím více je veřejnosti na očích, tím je jasnější, že jeho politické názory jsou rozstřeleny do všech směrů.

Matěj Schneider

Což je pravděpodobně jedním z důvodů, proč k němu mnoho lidí tíhne: co si budeme povídat, většina Američanů se opravdu plně neidentifikuje s republikány ani demokraty. Nehledě na to, že ani obě strany samotné nejsou a nikdy nebyly zdaleka tak ideologicky koherentní, jak se může zdát.

Ať už je to s raketovým startem Olivera Anthonyho jakkoliv, jeho vzestup se teď stal zajímavějším. Mohl se velmi snadno stát jedním ze zástupu zpěváků ploché stranické agitky. Teď si vybojoval trochu vlastního prostoru a je jen otázka, jestli náhlou slávu na vlastní pěst ustojí.

Autor působí na serveru voxpot.cz

Spustit audio