Jan Fingerland: Raísí odešel, Chámenejí zůstává. Kdo přijde?

20. květen 2024

Náhlá smrt nejvyšších politických představitelů je něco, na co se žádný stát nedokáže tak docela připravit. Havárie íránského prezidenta Ebrahíma Raísího navíc přichází v době, která je pro jeho zemi velmi citlivá.

Čtěte také

Ve vrtulníku s Raísím nadto seděl i ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján, a jde tedy o velmi výraznou tragédii pro Írán jako zemi, ale také pro specifický segment současného íránského režimu.

Raísí byl zvolen v roce 2021 do prezidentské funkce jako chráněnec nejmocnějšího – a nevoleného – muže v zemi, ajatolláha Chámenejího. Podle některých názorů byl Raísí, letos třiašedesátiletý, připravován na převzetí Chámenejího pozice, až přijde čas.

Komplikace na cestě

Nejvyššímu duchovnímu vůdci je 85 a je údajně vážně nemocný. Pokud je tato spekulace pravdivá, je Raísího nečekaná smrt ranou do této snahy udržet moc v rukou této části íránského režimu.

Čtěte také

Okamžik Chámenejího odchodu bude totiž nejzásadnějším okamžikem íránského politického systému od roku 1989, kdy zemřel Chomejní a nahradil ho právě Chámenejí. Ten se úspěšně umístil do centra moci a vyvažoval protichůdné síly uvnitř systému.

Do nevolené funkce ministra zahraničí už byl jmenován nový člověk. Prezidentskou funkci bude dočasně zastávat dosavadní první viceprezident Mohammad Mochbar, rovněž příslušník konzervativní skupiny, která má blízko k Chámenejímu. Moc tedy zůstává uvnitř stejného okruhu. Zatímco Raísí byl především mužem represivních složek, Mochbar pochází z kruhů, které mají ekonomický vliv.

Mochbar je také jedním ze tří politiků pověřených vyhlášením a organizací nových prezidentských voleb. Ty musejí být vyhlášeny do 50 dnů, tedy relativně brzy, a nebude tedy mnoho času na procedury, které jim obvykle předcházejí.

Čtěte také

Bude zajímavé pozorovat, zda skupina stojící dříve za Raísím, bude podporovat Mochbara. Volby v Íránu jsou demokratické v tom smyslu, že lidé skutečně hlasují, ale nedemokratické proto, že jsou zvláštní komisí předem vybíráni kandidáti, pro které mohou voliči hlasovat.

Nejisté vyhlídky

Konzervativní proud zatím drží situaci v rukou. Současně ale Raísího smrt přišla ve velmi ošemetnou dobu. Proti režimu stále častěji vystupují různé skupiny obyvatel, z ekonomických i politických důvodů. To je relativně nový fenomén, kterého se režim bojí – tedy okamžiku, kdy se spojí hospodářská nespokojenost nejnižších tříd s voláním střední třídy po větší volnosti.

Jan Fingerland

S Raísího jménem zůstanou spojeny protesty po smrti Mahsy Amíníové, dívky, která za nevyjasněných okolností zemřela poté, co byla zatčena za nedbale nasazený šátek. Právě Raísí stál také za nejnovějším zpřísňováním pravidel oblékání. Předpověď o tom, že režim pro jistotu některá opatření uvolní, se nenaplnila.

Raísího neúspěchy při konsolidaci hospodářství i těžká ruka při usměrňování společnosti podle některých názorů zhoršila jeho vyhlídky na nástupnictví po Chámenejím. To už se ale nikdy nedozvíme – teď se hraje nová hra, o to, kdo bude Raísího nástupcem, a možná tedy i nástupcem nejvyššího duchovního vůdce pro novou éru. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio