Matěj Schneider: Prezidentské debaty v USA už jsou nuda. Pro nominaci si opatrně kráčí Warrenová

17. říjen 2019

Mohlo se zdát, že aktuální prezidentská debata ve Spojených státech bude pěkně divoká.

Prozatímní favorit demokratů, bývalý viceprezident Joe Biden, čím dál tím více strádá. Na paty mu šlape druhá nejlevicovější kandidátka, senátorka Elizabeth Warrenová. Pozornost se soustředila taky na socialistu Bernieho Sanderse.

Čtěte také

Ten při předchozí debatě působil nesvůj a nachlazeně, navíc před několika týdny prodělal srdeční příhodu a operaci, což přiživilo diskuzi o tom, zdali tento 78 letý politik není na boj o Bílý dům příliš starý.

Sadners ale v aktuální debatě působil velmi vitálně. Dost možná podal nejpřesvědčivější výkon ze všech dosavadních debat. Příliš ho nepoškodil ani fakt, že mu moderátoři nedávali mnoho prostoru – disproporčně vzhledem k tomu, že Sanders jasně patří mezi tři nejsilnější kandidáty.

Nejčastěji se ke slovu dostala právě Elizabeth Warrenová, která definitivně nahrazuje Bidena jako favorita. Bylo to znát i dle chování ostatních, slabších kandidátů. Ti se během říjnové debaty vymezovali častěji vůči ní než právě vůči bývalému viceprezidentovi. 

Karty jsou rozdány

Bidenův tým před debatou přiznal, že počítá s tím, že nevyhraje v ani jednom ze tří států s prvními primárkami (Iowa, New Hampshire a Nevada). Sází na výhru až v Jižní Karolíně, ve které velkou část voličstva tvoří Afroameričané, na jejichž hlasy se Biden spoléhá.

Čtěte také

Očekávání takto slabého startu je pro původního favorita celých demokratických primárek vyloženě šokující. Úhrnem ale není příliš divu: Biden je sice o dva roky mladší než Sanders, dle jeho výkonu za posledních pár měsíců byste to ale rozhodně netipovali. 

Krom zmateného projevu a slabých výkonů Bidena v poslední době poškozuje kauza ohledně jeho syna Huntera a Ukrajiny. V médiích dostává pozornost především fakt, že se Donald Trump na svého rivala Bidena pravděpodobně snažil nátlakem na ukrajinského prezidenta sehnat špínu. To by mohlo potenciálně vést k impeachmentu Trumpa.

Nicméně Bidena poškozuje tato kauza také, protože přitahuje pozornost k nepotismu v podobě toho, že jeho syn byl vůbec jmenován do různých pozic, například v ukrajinské energetické společnosti Burisma, která stojí v jádru tohoto skandálu.

Čtěte také

„Můj syn se nedopustil ničeho špatného, ani já jsem se ničeho špatného nedopustil. Soustřeďme se na zkorumpovanost Donalda Trumpa,“ snažil se Joe Biden se odrazit otázku na kauzu od moderátora Andersona Coopera.

Veřejnost mu jeho zbožné přání asi jen tak nesplní. „Nebyl bych v žádném z těchto představenstev, kdybych neřekl, že jsem syn viceprezidenta Spojených států,“ přiznal Hunter Biden v nedávném rozhovoru pro televizní stanici ABC. Skandál tak může nakonec více poškodit šance právě bývalého viceprezidenta než Donalda Trumpa. 

V samotné debatě se ale nic dramatického nestalo. A přestože do počátku samotných primárek zbývají ještě tři, situace mezi kandidáty je natolik ustálená, že ani v těchto dalších debatách pravděpodobně nedojde k žádnému zásadnímu zvratu a je zřejmé, že ani americká veřejnost od debat už nic dramatického nečeká.

Karty jsou rozdány a zbývá čekat, jestli se nějakým zázrakem Biden dokáže vzpamatovat, nebo dokáže Sanders přes odpor establishmentu demokratů překvapit. Jinak si pomalu ale jistě pro korunovaci v primárkách kráčí Elizabeth Warrenová.

Autor je redaktor Radia Wave

Spustit audio