Matěj Schneider: Biden stále mlží v kauze svého syna. Příští rok ho to může mrzet

29. červen 2023

Syn současného amerického prezidenta, Hunter Biden, přistoupil na dohodu o vině a trestu ze strany federálního žalobce. Týká se jednak jeho prohřešků ohledně držení zbraní, jednak daňových úniků. Díky této dohodě se Hunter Biden vyhne vězení. Americkou veřejností od té chvíle cloumá debata o tom, jestli je jeho trest spravedlivý.

Pod nánosem bulvárních reálií kauzy okolo Huntera Bidena (do kterých je třeba zahrnout vše od drogové závislosti až po explicitní fotky) v ní jde právě především o případné zneužívání rodinných vazeb.

Čtěte také

Demokraté rádi poukazují na to, že už to, že Hunter Biden čelí žalobám, dokazuje, že o protekčním přístupu nemůže být řeč. Bližší pohled na celou kauzu ale odhaluje komplikovanější realitu.

Začněme u jednodušší části. Je pravdou, že podoba dohody, na jakou Hunter Biden přistoupil, je ve věci daňových úniků (ve chvíli, kdy obžalovaný své pohledávky zpětně uhradil) v USA vcelku standardní. Nicméně klíčovou roli tu hraje fakt, že své dluhy na daních mohl uhradit.

Hunter Biden dlužil na daních a pokutách v řádech milionů dolarů. Pohledávku zaplatil loni ale jen díky štědré půjčce, kterou dostal od kalifornského právníka Kevina Morrise. S tím se Hunter seznámil v roce 2019 na fundraisingovém večírku svého otce. Tím se opět dostáváme k základní otázce okolo Huntera Bidena: netěží v mnoha ohledech především z vysokého postavení svého otce?

Čekám se svým otcem na tvůj telefonát

Obzvláště ze strany republikánů navíc ale zaznívá přesvědčení, že problematičnost chování Huntera Bidena nejde omezit na daňové úniky (potažmo neoprávněné držení zbraně). Ve světle svého vítězství v loňských volbách do dolní komory amerického Kongresu republikáni slibovali, že se ve sněmovních výborech budou bedlivě zaměřovat na korupci a nepotismus Bidenovy rodiny.

Čtěte také

Nechme pro teď stranou pokrytectví, které vyplývá z toho, že jejich drobnohledu naprosto unikají podobně nepotické praktiky Jareda Kushnera, který těží z miliardových obchodů například se Saúdy díky tomu, že jeho tchán je Donald Trump. To totiž neznamená, že na vztahu Huntera a Joea Bidenových není co zkoumat.

Dlouhodobě nezodpovězenou otázkou je tu totiž to, jestli Hunter Biden ve svých obchodních jednáních jen na vlastní pěst zneužíval jména svého otce, nebo jestli vše probíhalo s vědomím či dokonce souhlasem Joea Bidena.

V této věci je pak aktuálně nejdůležitější kontext textové zprávy, kterou nedávno zveřejnili republikánští kongresmani, kteří jsou nespokojeni s vývojem kauzy. Hunter Biden ve zprávě vyhrožuje svému čínskému obchodnímu partnerovi právě skrze vztahy se svým otcem (zprávy jsou z roku 2017, kdy Joe Biden sice nebyl v úřadě, nicméně o jeho velkém vlivu na demokratickou stranu jako celek nemohlo ani tehdy být pochyb).

Čtěte také

„Postarám se o to, že skrze muže, který sedí tady vedle mě a každého člověka, se kterým se zná, budeš kvůli mé schopnosti navždy chovat zášť litovat, že jsi nejednal podle mých pokynů. Sedím tu a čekám se svým otcem na tvůj telefonát,“ psal Hunter Biden v inkriminované uniklé zprávě.

Její text samozřejmě sám o sobě nic nedokazuje: byť je výhružka trestem skrze vazby jeho otce jasná, Hunter Biden mohl lhát, nebo přinejmenším zveličovat svoje schopnosti a vědomí svého otce o celém jednání. Rozhodně ale není nepochopitelné, že mnozí novináři a americká veřejnost obecně, by po Bílém domě chtěli podrobnější vysvětlení kontextu celé zprávy.

Matěj Schneider

Bílý dům a Bidenova rodina se ale v rámci kauzy vyjadřují stále přinejmenším neurčitě. Vzhledem k tomu, že Joe Biden je jasně nejpravděpodobnějším kandidátem demokratů v příštích prezidentských volbách a velmi pravděpodobně se znovu utká s Donaldem Trumpem, připravuje se mlžením ve věci kauz svého syna o schopnost obviňovat věrohodně z reálného nepotismu svého republikánského oponenta. Příští rok v listopadu by to mohla být jedna z věcí, co bude demokraty mrzet.

Autor je publicista

Spustit audio