Masakr v Postoloprtech řídili lidé z naší armády a policie. Zemřelo až 2 tisíce německých civilistů

6. červenec 2023

Městečko Postoloprty, které stojí někde na půl cesty z Loun do Žatce, se po konci 2. světové války stalo dějištěm jednoho z největších případů násilností proti německému civilnímu obyvatelstvu. Po konci války byli místní Němci soustředěni do internačního střediska v kasárnách a část do bývalého tábora Hitlerjugend v tamní bažantnici. Postříleno a pohřbeno v masových hrobech bylo nejméně 763 lidí, podle některých odhadů jich mohlo být oběťmi vraždění 2 tisíce i víc.

Události v Postoloprtech se poprvé vyšetřovaly už v roce 1947. Viníci ale nebyli označeni a závěrečná zpráva zůstala tajná. Pozornost se masakru začala věnovat opět až v 90. letech.

Čtěte také

Roku 1997 se případem začala zabývat policie, viníky nenalezla. V roce 2009 zpráva žateckých kriminalistů potvrdila, že střelbu v Postoloprtech řídili čeští příslušníci armády a policie.

Podle některých historiků nadále panuje podezření, že masakr proběhl s tichým souhlasem vojenské tajné služby tehdy ovládané komunisty.

Okolnosti případu připomíná repríza dokumentu Davida Hertla, na webu najdete jen do 6. srpna 2023.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.