Martin Horálek: Papež v Maďarsku

1. květen 2023

Uplynulé tři dny strávil papež František v Budapešti. Na zahraniční návštěvy papež téměř nikdy nepřijíždí jen jako náboženský představitel. Protože je hlavou státu, mívají jeho cesty politický rozměr. V Maďarsku byla jedním z takových témat probíhající válka na Ukrajině.

Maďarsko s Ukrajinou přímo sousedí, a přes jejich hranici od začátku konfliktu přešly na 4 miliony uprchlíků. Papež František, který je sám z imigrantské rodiny, je k problémům utečenců dlouhodobě citlivý.

Čtěte také

Je si v tom podobný s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Ten se na tématu migrace také zviditelnil. Ovšem trochu jinak než současný papež. V době migrační krize po roce 2015 získával body radikální protiimigrační rétorikou.

Prezentoval se jako ochránce křesťanství a tradičních hodnot. U papeže s tím však příliš nepochodil. Ozvěnu dřívějších neshod bylo možné zaslechnout hned po příletu papeže do Budapešti. Ve svém projevu citoval slova maďarského krále, svatého Štěpána: „Země, která má jen jeden jazyk a jeden zvyk, je slabá a v úpadku. Proto ti doporučuji, abys vlídně přijímal cizince a choval je v úctě.“

Hledání cest k míru

Ovšem tak, jak se Orbán s papežem neshodli v případě utečenců z převážně muslimských zemí, v případě Ukrajiny jsme svědky pozoruhodné synergie. Nejen, že oba podporují ukrajinské uprchlíky, ale současně nevěří v úspěch naprosté izolace Ruska.

Čtěte také

Oba zdůrazňují nutnost dialogu a vyzývají k hledání mírového řešení. A oba za to také opakovaně sklízí kritiku Západu. V neposlední řadě jsou si podobní i v tom, že pokládají sami sebe za možné prostředníky mezi oběma znesvářenými stranami.

A právě v tom by jim mohl pomoci metropolita ruské pravoslavné církve v Maďarsku Ilarion, se kterým se papež v sobotu v Budapešti setkal. Biskup Ilarion totiž až do června loňského roku vedl zahraniční odbor Moskevského patriarchátu. Byl tak fakticky druhou nejmocnější figurou ruského pravoslaví.

Je považován za jednoho z hlavních architektů univerzalistických teorií o dějinné úloze Ruska, jakožto garanta křesťanského východu. Tyto využíval Putin a jeho propaganda při obhajobě ruské agrese na Ukrajině. Ilarion, držitel doktorátu z Oxfordu, se však nakonec s peklem války na Ukrajině neztotožnil. A tak byl raději z Moskvy odeslán do Budapešti.

Čtěte také

Může tu naplno využít svých diplomatických zkušeností, stejně jako mimořádné inteligence. Jestli se právě Budapešť stane diplomatickým tykadlem ruského pravoslaví do západního světa, se ještě uvidí. Moskevský patriarchát je diplomatickým předpokojem Kremlu. To ví Orbán, stejně jako papež.

Zda bude mít maďarská diplomatická mise papeže Františka konkrétní efekt, těžko říct. Papež balancuje mezi podporou Ukrajině, která je napadeným státem, a hledáním cest k míru. O tom, jak nevděčná role to je, ví už papež František své.

Autor je dramaturgem náboženské redakce České televize

Spustit audio