Martin Fendrych: Opozice brojí proti stíhačkám F-35

14. září 2023

Vláda hodlá místo švédských Gripenů pořídit americké stíhačky páté generace F-35. Opozice tento pro naši obranu zásadní nákup zpochybňuje. Nedávno šest hodin řečnil ve Sněmovně expremiér Andrej Babiš.

Stíhačky nevynechal: „My se chceme jenom ptát, jestli skutečně ta letadla F-35 budou stát 400 miliard, jak jsme to četli v médiích, jestli je pravda, že Gripeny chtějí poskytnout zdarma, a když nám vláda stále říká, že nemá na nic peníze a důchody mají růst jenom o 360 korun a resortu školství vzala vláda 11,6 miliard, tak potom věda, výzkum, samozřejmě tam nechtějí navyšovat, zdravotnictví vzali 13 miliard, tak se ptám, jestli skutečně 400 miliard to má stát?“ Konec poněkud komplikované citace.

Čtěte také

Vláda mluví o 122 miliardách. Někdejší velitel vzdušných sil generálmajor Petr Mikulenka v jednom rozhovoru řekl: „Pokud budeme tyto letouny provozovat 30 let, tak hlavní položkou budou náklady na provoz.

A ty jsou dvakrát až třikrát vyšší než náklady na pořízení.“ Odtud Babiš čerpal. Šlo o odhad, kolik by stály stíhačky po dobu 30 let. – Když si koupíte auto, taky do něj budete muset dalších 30 let hodně investovat.

Náčelník Generálního štábu armády Karel Řehka vysvětluje, že švédská nabídka Gripenů byla důkladně zanalyzována. Podle něj „je efektivnější a ekonomicky lepší se rozhodnout pro letouny 5. generace“. Za tím si stojí. Důvodem je podle něj nutnost mít technologickou výhodu nad protivníkem, což, jak řekl, „bude šetřit životy“.

Svoboda není zadarmo

Řehka říká, že letouny F-35 budou sloužit minimálně dalších 40 let. „V případě pořízení letounu nižší generace bychom dospěli k nějakému dalšímu rozhodování o budoucnosti našeho letectva daleko dříve, za nějakých 15 až 20 let by nám letoun 4. nebo 4,5. generace už nestačil.“

Čtěte také

Ministryně obrany Jana Černochová sdělila, co jí i generálnímu štábu ukázala vojenská analýza: ochranu vzdušného prostoru v budoucnu zvládne pouze stroj 5. generace, kam z dostupných stíhaček spadá jedině F-35. Pokračovala, že se americký letoun stane hlavní stíhačkou NATO, protože ho nakupuje podstatná část evropských armád.

Zásadní v celé debatě je česká bezpečnost. Válka na Ukrajině ukázala, v jak naivní představě o světě jsme si v Evropě žili až do loňského roku. Neuměli jsme si představit, že by nás nějaký stát napadl. Měli jsme za to, že jediným naším problémem je, co a kdy budeme konzumovat, jak si v životě co nejlépe užít.

Martin Fendrych

Loni v únoru jsme se probrali ze snu, velká část českých občanů pochopila, že je naše svoboda ohrožena. Horší už je to s pochopením, že svoboda není zadarmo, že se za ni platí. My jsme celé roky platili jen málo, mnohem méně, než jsme se jako členská země NATO zavázali platit.

Zásadní informací je, že se stíhačka F-35 stane hlavním strojem NATO. My se bez Severoatlantické aliance neobejdeme, neubráníme se sami. K čemu nám budou investice do školství, vědy, dálnic a já nevím, čeho všeho dalšího, když ztratíme svobodu? Je smutné, že to opozice nechápe.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio