Martin Fendrych: Covid a lockdowny urychlily změny v české společnosti. Role žen a mužů se sbližuje

4. srpen 2024

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) od roku 1998 až do dneška průběžně zkoumá, jak se mění úloha žen a mužů v českých domácnostech, ve vzájemném soužití. Poslední výzkum byl zveřejněn letos v první polovině července.

Role obou pohlaví se dlouho velmi pomalu, evolučně měnila. Je patrné, jak se ženy postupně, pozvolna stávají jednoduše řečeno rovnoprávnější a jak je stále přirozenější, že základní činnosti vykonávají v rodině oba společně. Ale od roku 2020 můžeme v grafech pozorovat zrychlení, zlom.

Čtěte také

Příklad: nakupování potravin. Že by je měli nakupovat oba si v roce 1998 myslelo jen 39 procent dotázaných. V roce 2020, tedy po dvaadvaceti letech, 59 procent. A letos pozorujeme skok na 69 procent. Že by měly jídlo nakupovat výhradně ženy, si nyní myslí pouhých 29 procent odpovídajících. A že jen sami muži pouhá dvě procenta.

Podobný skok pozorujeme v péči o děti. Podle průzkumu považovalo pečování o děti za práci pro oba v roce 2020 pětašedesát procent, letos už 77 procent dotázaných. To je velký skok.

Skoro všichni, 93 procent, si nyní myslí, že se mají mít možnost oba, muž i žena, rovnocenně dále vzdělávat. Klíčová je u nás ekonomika rodiny. Podle posledních čísel si už jen 48 procent odpovídajících myslí, že domácnost by měl finančně zajišťovat muž, 50 procent míní, že to mají dělat oba, jedno procento přisuzuje tuto starost výhradně ženě.

Mění se i pohled na vaření. Podle nadpoloviční většiny to je práce pro oba. Méně než polovina vaření přisuzuje ženě a jen zlomek, dvě procenta, mužům. Politická hnutí a politické strany by měly vnímat, že podle dvaasedmdesáti procent dotázaných mají mít oba, žena i muž, možnost vykonávat veřejné funkce. Zatím u nás těžce dominují muži.

Konzervativní mládež

Čtěte také

Jak už bylo řečeno, zrychlení směrem k rovnoprávnosti či rovnovážnosti v postavení obou pohlaví prakticky ve všech oblastech vidíme od roku 2020. Dá se předpokládat, že zlom způsobila pandemie covidu a s ní spojené lockdowny. Školy byly zavřené, partneři se najednou ocitli na dlouhou dobu zavření doma. Velká část mužů zřejmě začala lépe chápat, jak obrovské množství práce doma vykonává jejich partnerka.

Lidé nad 60 let mají častěji za to, že hlavně muž se má dál vzdělávat, usilovat o kariéru. Ale zajímavé či překvapivé je, že konzervativnější postoj dává najevo nejen nejstarší generace, ale objevuje se i u nejmladší věkové kategorie 15 až 29 let. Nejmladší míní stejně často jako lidé 60+, že o kariéru by měl usilovat hlavně muž. Zřejmě se posouváme do doby konzervativní mládeže. Něco podobného mimochodem ukázaly i eurovolby.

Martin Fendrych

Postupné vyrovnávání role žen a mužů v české společnosti přináší i důsledky, které tento průzkum CVVM nezkoumal. Ženy se osamostatňují, jsou mnohem suverénnější, což se pochopitelně projevuje ve vztazích. Pokud se s partnerem necítí šťastné nebo alespoň spokojené, odejdou, rozvedou se. Dokážou se o sebe i o děti postarat samy.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio