Matěj Schneider: Kamalu Harrisovou stále táhne ke dnu Gaza. Ztratila podporu michiganského starosty

28. září 2024

Jeden z největších problémů amerických demokratů v letošních prezidentských volbách představují voliči, kteří nejsou spokojeni s podporou současné administrativy pro izraelskou vládu. Bylo to velkým tématem jejich letošních primárek – statisíce voličů v nich vyjádřili svůj symbolický nesouhlas.

Na demokratickém nominačním sjezdu neproběhla větší kontroverze než neochota týmu Kamaly Harrisové nechat promluvit palestinsko-amerického demokratického mluvčího.

Čtěte také

A teď tato nevole začíná plodit další negativa, která by měla demokraty znervózňovat. Demokratický starosta michiganského Hamtramcku Amer Ghalib kvůli tomu všemu odmítl podpořit Harrisovou v prezidentských volbách. A nejen to: naopak vyjádřil podporu Donaldu Trumpovi.

Hamtramck není velké město, ale to neznamená, že by Ghalibův krok nebyl podstatný. Michigan hrál klíčovou roli v protestních primárkách mimo jiné proto, že tu sídlí početná arabsko-americká komunita.

Lakmusový papírek

Michigan je zároveň státem, kde volby v uplynulých letech často rozhoduje velmi minimální rozdíl hlasů. V roce 2016 to bylo přibližně jen 11 tisíc voličů. Neochota zdejších nespokojených demokratických voličů přijít k volbám může být v případě opět velmi pravděpodobně těsných voleb pro demokratickou kandidátku fatální.

Čtěte také

Obecně se jako největší nebezpečí považuje právě případná nižší voličská účast demokratů v podobných oblastech. Zdejší starosta Ghalib se ale natolik naštval, že vyloženě svým zdejším spoluobčanům dává symbolické povolení nejen nevolit Kamalu Harrisovou ale vyloženě volit Trumpa.

„Odcházel jsem s tím, že by mi slíbil, že vyplní naše požadavky? Samozřejmě, že ne,“ uváděl Ghalib v arabsky psaném postu na Facebooku poté, co navštívil Trumpův předvolební mítink v nedalekém Flintu. „Projevil ale pochopení pro naše postoje a ukázal, že nás respektuje,“ dodal starosta.

To vše není až takové překvapení. Demokraté se mohou opírat o velmi pevnou podporu afroamerických voličů, ale u jiných menšin to nemají vždy nutně tak jisté. A například právě arabsko-američtí voliči mohou mít mnohdy daleko konzervativnější tendence.

Matěj Schneider

Když ztratí motivaci podporovat demokraty kvůli nespokojenosti s proizraelskou politikou, může se skutečně podstatný zlomek z nich přehoupnout k Trumpovi. To i přesto, že od Trumpa se absolutně nedá čekat zahraniční politika vstřícnější k zájmům Palestinců.

Město Hamtramck bude v listopadových volbách velmi zřetelným lakmusovým papírkem, jak moc se tato hrozba naplnila. Ve volbách roku 2020 tu Trump získal pouhých 13 procent hlasů. Jestli to bude tentokrát výrazně víc, budou Kamala Harrisová a demokraté vědět, kde udělali chybu.

Autor působí na serveru voxpot.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.