Marta Kubišová slaví narozeniny. Nechci na jevišti vyvolávat soucit, v nejlepším se má přestat, říká

1. listopad 2022

Marta Kubišová, nositelka tří Zlatých slavíků, ale také mluvčí Charty 77. Dvacet let nesměla zpívat a s listopadem 1989 přišel velký návrat. Není jen zpěvačkou, je symbolem odvahy, vnitřní síly a člověkem, který si dokázal nezadat. Ve svých 75 letech ohlásila konec kariéry, dnes je zpěvačce už 80. Připomeňte si rozhovor z července 2016. 

Proč konec kariéry v 75 letech? „Jeden den mi lidé po koncertu říkají: Z vás prýští ta síla, ale já se druhý den cítím jako vyždímaný hadr. To jsem dřív neměla. Člověk musí znát své síly a hlavně nesmí sám sobě něco nalhávat,“ odpovídá Marta Kubišová v pořadu Osobnost Plus.

„Jsem toho názoru, že bych neměla vyvolávat na jevišti soucit. V nejlepším se má přestat,“ dodává.

Kdo jí v období komunismu ublížil? Když jsem se vracela k tomu zpívání podruhé, tak jsem věděla, že nemohu být soudce. S tím se musí každý sám v sobě vyrovnat. Někdo s nimi vyl hodně, někdo málo. Každý, kdo měl rodinu, cítil, že se musí nějakým způsobem živit.

Prošla ve své profesní kariéře různými obraty; díky svému otevřenému jednání a osobní odvaze nemohla v období okupace veřejně vystupovat a svůj podíl na tom mělo i přivítání Alexandra Dubčeka v roce 1968 společně s herečkou Ivou Janžurovou.

Zapomenout nelze

Byla několikrát vyslýchána StB, zároveň se s lidmi, kteří si tzv. zadali s režimem, dále setkává. Na toto konto odpovídá: „Odpustit ano, ale zapomenout nelze."

V roce 2010 Kubišová podpořila iniciativu Vyměňte politiky. Tehdy prohlásila: „Poslední čtyři roky mi připadaly, že žiji v blázinci."

Čtěte také

A jak to viděla o šest let později? „Připadá mi, že blázinec pokračuje nadále. A víte, co mi vadí nejvíc? Jak jsou politici odtržení od života. Pět nebo šest let vědí, že se budou dít hrozné věci. Že ve světě to nepůjde a bude tady velký příliv utečenců odevšad, kde se bojuje. Vědí to a dodnes nemají plán. Totálně selhávají," myslí si Kubišová a přirovnává celou situaci k soumraku bohů. Jak říká, jsou lidé, kteří by řešení měli, ale ti nejsou tzv. u vesel.

„Vše posuzuji selským rozumem. A proto říkám, že jsou odtrženi od reality, protože politici ho nepoužívají," říká Marta Kubišová. „Pokud to Donald Trump vezme do ruky, tak si myslím, že klidně ta třetí válka vypukne. Nebo něco podobného," řekla tehdy. 

Poslechněte si celý pořad Osobnost Plus, ve kterém Marta Kubišová například také mluví o svém vztahu k mužům a své dceři.

autoři: Barbora Tachecí , bar
Spustit audio

Související