Marlene Kryl: Karel měl domov vždy pouze v Československu

1. srpen 2024

Karel Kryl žil v exilu přes 20 let, nikdy se ale nechtěl vzdát českého občanství. „Proč? Protože to byl jeho domov, byly to jeho kořeny. Ty vám doma zůstanou, přestože žijete jinde,“ říká vdova Marlene Kryl. „Žil podle tradic své babičky a také vždy tvrdil, že se pravý básník může vyjadřovat jen ve své mateřštině,“ dodává.

Čtěte také

Marlene Karla poznala až v Německu. „Když jsme se potkali v roce 1976, v emigraci žil sedm let a komunistický režim už trošku povoloval. Měl ale kolem sebe stále hodně přátel, a to jak českých tak slovenských,“ vzpomínala manželka v roce 2014. 

Jaký Kryl doopravdy byl a proč byl úplně jiný doma v Německu a jiný v Československu, když už sem zas mohl jezdit? Jaký názor má na zpěváka režisér jeho filmového životopisu Dušan Rapoš? A co si o životě po životě Karla Kryla myslí historik Michal Stehlík?

Odpovědi nabízí hodinka Léta s Krylem, připravil David Hertl a Martin Melichar. Na webu ale jen do 1. září 2024.

autoři: Martin Melichar , David Hertl
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.