Marek Hudema: Zelený úděl a čeští politici

27. březen 2023

Část českých politiků a novinářů si opakovaně stěžuje, že po zahájení války na Ukrajině očekávala, že bruselské instituce zruší či zpomalí naplňování tak zvaného Zeleného údělu, a že se tak nestalo. Že naopak došlo k urychlení plánované cesty k bezemisní ekonomice.

Překvapen tímto vývojem může být ale jen ten, kdo nezná nálady ve velké části západní Evropy.

Čtěte také

Globální oteplování či chcete-li změna klimatu, kterou má Green Deal zbrzdit, jsou tam brány jako velký problém. Už dlouho. Je to dáno nastavením tamní společnosti. Včetně toho, že lidé tam jsou dlouhodobě v průměru bohatší než ve východní Evropě.

Funguje totiž tak zvaná Kuznetsova environmentální křivka. Ta popisuje vztah bohatství společnosti a znečištění přírody. Jak lidé bohatnou, ničí čím dál tím víc své životní prostředí. Ale jen do jistého bodu. Pak se naopak o něj začnou víc starat. Je to logické. Nejprve je potřeba si zajistit jídlo, bydlení a další věci a teprve pak je čas na ekologický aktivismus.  

Zdravý selský rozum?

Ne že by se i relativně chudší východoevropské společnosti nestaraly o životní prostředí. Zaměřily se ale především na problémy bezprostředně ohrožující zdraví lidí a přírody.

Čtěte také

Například na eliminaci smogu ničícího plíce nebo kyselých dešťů devastujících lesy. Vypouštění oxidu uhličitého do vzduchu a globální oteplování, jehož dopady nejsou na první pohled tak zřejmé, mohlo počkat.

Jenže na Západě čekat nechtějí. Chtějí přestat využívat fosilní paliva, která globální oteplování způsobují. A když se kvůli válce na Ukrajině ukázalo, jak nespolehlivé mohou být dodávky fosilních paliv, byl to jen další argument k jejich rychlejšímu omezení. Z toho pak plyne snaha o zákaz spalovacích motorů či využití čistých paliv nebo návrhy přísných předpisů o zateplování domů. Je to logické.

Marek Hudema

Naopak nelogické je to, že někteří čeští politici, část médií i část populace nepochopila, že celý svět nepřemýšlí jako Česko. Že to není tak, že my v Česku vidíme situaci nejlépe, máme „zdravý selský rozum“ a nebojíme se říci nahlas to, co si ostatní jen myslí. Starost o ochranu klimatu není v západní Evropě jen pokrytecké předstírání a politici tlačeni svými voliči tam podle toho jednají. Měli bychom si to přiznat i u nás. 

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio