Marek Hudema: Velké překvapení. Brusel plánuje dát jaderným elektrárnám zelenou

9. listopad 2021

Zatímco v Glasgow probíhá mezinárodní klimatická konference a Evropané na ní nešetří sliby ohledně omezování emisí, v Bruselu se pokouší o skutečnou tichou zelenou revoluci. Mění se tam postoj Unie vůči jaderným elektrárnám. Nukleární elektrárny totiž dosud nebyly kvůli protestům ekologů zařazeny mezi podporované bezemisní zdroje elektřiny. Naopak leckteré země včetně nejsilnější evropské ekonomiky, tedy Německa, jaderné elektrárny zavíraly.

Zdůvodňovaly to obavami z jaderných nehod a také tím, že nevíme, jak za rozumné peníze zlikvidovat vyhořelé jaderné palivo.

Čtěte také

Ovšem bez jaderných elektráren a také bez dočasného využití plynu nelze realizovat ambiciózní zelené plány Evropské komise. Část politiků si to ale dlouho odmítala připustit.

Změnily to až současné problémy se zásobováním energiemi a růstem jejich cen. Ukazují, že mít domácí zdroje energie nezávislé na výkyvech počasí či dovozu surovin není vůbec špatné. Navíc si to začíná myslet i část evropských voličů, která byla dříve zásadně proti jádru.

Vrátit se k evropským kořenům

Výsledkem je, že Evropská komise nyní podle listu Financial Times plánuje dát jaderným elektrárnám nálepku těch nejzelenějších zdrojů energie. Chce je zvýhodnit v takzvané taxonomii, tedy pravidlech pro investice a státní podporu.

Čtěte také

Je to logické. Jaderná energie je skutečně bezemisní, možná víc než některé jiné „zelené“ zdroje energie, tedy pokud započítáme i emise způsobené výstavbou elektráren. Jaderný odpad je sice problém, ale umíme ho bezpečně uložit na stovky a možná tisíce let. Co s ním, to je problémem daleké budoucnosti.

Na rozdíl od skleníkových plynů, jejichž vypouštění musíme omezit kvůli globálnímu oteplování co nejrychleji.

Marek Hudema

A mimochodem, kdyby se svět kdysi více věnoval podpoře jaderné energetiky – jak se to dělo u zrodu sjednocené Evropy –, nemusel problém s globálním oteplováním vůbec existovat. Snad je ještě čas vrátit se zpět k evropským kořenům.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio