Marek Hudema: Summit, kterého se obává Rusko i Čína

9. prosinec 2021

Není to příliš obvyklé, aby se setkali představitelé více než sta zemí na společném jednání. V počtu účastníků tak bude summit demokracií, který organizují Spojené státy, výjimečný. Bude ale výjimečný i svými výsledky? V médiích se už objevily komentáře, že k ničemu nebude, že půjde jen o formální chválu demokracie, a že summit nic neznamená.

Je to ale zásadní nepochopení toho, jak vlastně vznikla myšlenka tohoto summitu a co má dokázat.

Čtěte také

Současný americký prezident Joe Biden s ní nepřišel až po nástupu do úřadu jako s reklamou na sebe či jen proto, aby se odlišil od svého předchůdce Donalda Trumpa.

Summit demokracií sliboval už dávno a paradoxně dokonce může být částečným pokračováním Trumpovy politiky. Jde na něm totiž o snahu postavit hráz jednomu autokratickému a jednomu diktátorskému režimu, které se snaží rozpínat po světě. Jde o to, postavit se Rusku a Číně.

Jako Rudé právo za normalizace

V západních médiích to chápe jen málokdo. Zato Moskvě a Pekingu stačilo jen naznačit, aby věděly, o co jde. Svědčí o tom společný komentář velvyslanců Ruska a Číny ve Spojených státech otištěný v americkém časopise The National Interest. Píší v něm, že summit je projevem „mentality studené války“ a „podněcuje ideologickou konfrontaci“. Demokracie podle nich není o jen o volbách, ale o prosazování vůle lidu.

Čtěte také

S tím lze jen souhlasit. Ovšem popis Ruska a Číny jako demokracií, které potřebují hlavně klid a stabilitu a také to, aby se nikdo nevměšoval do jejich vnitřních záležitostí pod záminkou ochrany lidských práv, to už nápadně připomíná Rudé právo za normalizace. A tehdy měl sovětský blok, jehož jsme byli součástí, k demokracii opravdu daleko a lidských práv se bál jako čert kříže.

Reakce Moskvy a Pekingu tak naznačuje, že summit demokracií by přece jen mohl k něčemu být. Samozřejmě, tento summit, který bude kvůli epidemii koronaviru virtuální, má zatím jen prodiskutovat některé nápady.

Marek Hudema

Konkrétní kroky vycházející z těchto myšlenek by pak měl přijmout druhý plánovaný summit, na kterém se mají setkat lídři demokratických zemí příští rok už osobně. Teprve tam uvidíme skutečnou váhu summitu demokracií. Zatím se ale zdá, že zřejmě k něčemu bude.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.