Marek Hudema: Lepší by byl hluboký ekonomický propad a pak rychlý růst

17. říjen 2020

Teď už je jasné, že Česko i Evropu zasáhla druhá vlna epidemie nového koronaviru. Otázkou ale je, jak to zasáhne naše hospodářství.

Česká ekonomika totiž dostává dvojitou ránu: jednak je postižena opatřeními proti šíření nového koronaviru, jednak je – trochu paradoxně – postižena státní pomocí lidem a firmám, které zasáhla epidemie.

Čtěte také

Jarní odhady vývoje ekonomiky většinou pro letošek předpokládaly hluboký hospodářský pokles a pak příští rok velmi pěkný čtyř- či pětiprocentní růst. Tomu odpovídala i realita. Po jarním uzavření ekonomiky se přes léto firmy postupně vzpamatovávaly. Zdálo se, že se nic nemůže stát a další případný nájezd viru zvládne chytrá karanténa. Čekalo se sice, že po konci mimořádných státních podpor vzroste nezaměstnanost, ale vypadalo to, že značnou část lidí bez práce pohltí rozjíždějící se firmy.

Druhá vlna

Čtěte také

Jenže párty skončila. Ukázalo se, že druhá vlna je tady a stát přípravu na její příchod zanedbal. Nakonec nezbylo nic jiného než znovu přiškrtit ekonomiku, i když ne tak drasticky jako na jaře. Zatím to má být na tři neděle. Ve skutečnosti budou ale omezení mnohem delší.

Například Centrum pro modelování biologických a společenských procesů odhaduje, že vládní opatření budou trvat minimálně čtyři až šest týdnů. Spíše více. Zasáhne to hlavně spotřebu. K části lidí, kteří přestali utrácet proto, že přišli o část výdělku, se přidají ti, kteří budou šetřit, protože je protahovaná opatření znejistí.

Nezdravé firmy

Vláda sice nabízí pomoc, má programy, které fungují už od jara, a přidává další, ale to ztráty nenahradí. Dokonce to i uškodí. Díky státní pomoci totiž přežijí podniky, které by za normálních okolností skončily. Jednak proto, že podnikají v oborech, které možná kvůli epidemii zaniknou. A pak jsou tu firmy, které byly ve špatné kondici už před vypuknutím epidemie. Například měly malý zisk a slušné dluhy.

Koronavirus totiž přišel v okamžiku, kdy se už blížila „normální“ ekonomická krize. V té by část těchto firem zkrachovala a zdroje by se přesunuly jinam. Jenže teď tyto neživotaschopné firmy zachrání státní pomoc a to zkomplikuje ekonomické oživení.

Marek Hudema

Výsledkem bude, že nejspíš sice nebudeme mít kvůli druhému kolu epidemie o tolik větší propad ekonomiky v letošním roce, ale zato budeme mnohem déle čekat na ekonomické oživení. A i pak se dočkáme jen mdlého růstu. To je v konečném součtu horší než rychlý a hluboký propad a následně silný ekonomický růst.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio

Související