Marek Hudema: Co může být za podezřelými útoky na plynovody Nord Stream

29. září 2022

Ještě nedávno by to znělo jako nějaká fantastická zpráva nebo námět špionážního filmu, ale teď je to skutečnost. Někdo, neví se kdo, poškodil plynovod Nord Stream na dně Baltského moře, který vede z Ruska do Evropy. Kdo? Rusko, kterému plynovod z větší části patří, obviňuje Spojené státy.

Na první pohled to má logiku. Rusové tvrdí, že Američané mají zájem na tom, aby Rusové nemohli dodávat plyn Evropanům. Rusko tím přijde o peníze a Evropa bude méně závislá na ruském plynu.

Čtěte také

Rusové si navíc stěžují, že Evropané je podezírají, že si plynovod zničili sami. Proč bychom si ničili svůj vlastní majetek, nejsme přece blázni, tvrdí. Jenže důvody tu jsou.

Plyn už totiž Nord Streamem netekl nějakou dobu a zastavili ho sami Rusové. Američané tak kvůli tomu plynovod nemuseli ničit. Naopak, Rusku by se jeho zničení hodilo právě teď. Za prvé kvůli tomu, aby nemuseli platit případné penále za nedodaný plyn. Za druhé, je to dobrý způsob symbolického nátlaku na Evropu. Vyvolává to totiž u mnoha Evropanů nejistotu, jak to bude dál s dodávkami plynu, kam až vyskočí ceny a zda nebudou mrznout. A to oslabuje pozici evropských vlád. A konečně za třetí, může jít o způsob, jak si samo Rusko schválně ničí ústupovou cestu z války.

Stát se může cokoliv

Čtěte také

Pokud v dohledné době někdo zničí i další plynovody a ropovody do Evropy, nebude muset Rusko už brát na Evropu žádné velké ohledy. Tedy ani se snažit o mír na Ukrajině, který si Evropa přeje.

Ostatně, podobá se to situaci s tak zvanými referendy o připojení částí Ukrajiny k Rusku. Ta jsou možná také určena k tomu, aby Rusko zůstalo ve válce, i když to někteří v samotném Rusku odmítají. Pokud totiž budou tato území součásti Ruska, podle ruské ústavy je bude třeba bránit a nelze je postoupit někomu jinému. A protože se formálně stanou součástí Ruska i kusy Ukrajiny pod kontrolou ukrajinské armády, nelze uzavřít ani dočasné příměří, a to ani když na místě hrozí vojenská porážka.

Marek Hudema

Ruská média teď tvrdí, že mír je nemožný a „ruské území“ se musí bránit. Pak je ovšem logické, že ruský ministr zahraničí tvrdí, že Západ si musí uvědomit, že doba mírového rozvoje skončila, a z úst bývalého ruského prezidenta zní zase výhružky použitím jaderných zbraní. Stát se teď může cokoliv.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio