Marek Hudema: Boj proti covidu na čínský způsob

20. říjen 2022

Čína dala světu hodně věcí a mimo jiné také covid-19. Čínští komunisté to ale neradi veřejně přiznávají, a tak teď světu nabízí jiný příběh. Příběh úspěšné čínské proticovidové politiky, která podle nich dokazuje převahu jejich systému nad demokracií a kapitalismem. Momentálně se Čína chlubí politikou nulové tolerance vůči covidu, kterou, jak vyplývá z projevů na sjezdu čínské komunistické strany, nechce jen tak opustit.

Ke škodě Číny i celého světa. Čínští komunisté ale samozřejmě nejsou sebevrahy a jejich politika má své racionální jádro. Prospívá totiž vládnoucí čínské komunistické straně i jejímu generálnímu tajemníkovi Si Ťin-pchingovi, který posiluje svou kontrolu nad společností.

Čtěte také

Si dokonce nedlouho po začátku epidemie spojil politiku odstranění covidu z Číny se svojí osobou, a tak ji nikdo v Číně nemůže kritizovat. Zatímco jinde ve světě se s příchodem vakcín a léků proti covidu protiepidemická opatření zmírnila, v Číně se spíš zpřísňují.

Navíc se provádí tak chaoticky, že lidé v karanténě či v lockdownu často nemají, jak si opatřit jídlo či základní lékařskou péči. Za přísné lockdowny přitom může nacionalismus, podporovaný právě Si Ťin-pchingem.

Nespokojence lze umlčet a pravdu převrátit

Čínské vakcíny a léky nebyly a zřejmě stále nejsou tak účinné jako západní. Jenže pokud režim tvrdí, že nejlepší jsou jen čínské věci, nemůže přece používat ty západní. A protože čínské vakcíny nejsou moc účinné a navíc propaganda proti západním vakcínám povzbudila všeobecnou nedůvěru vůči očkování, je třeba stále udržovat lockdowny a další omezení.

Čtěte také

Navíc se spolu se zásahy proti šíření viru svezou různé zásahy proti potenciálním odpůrcům režimu. Sledování lidí prostřednictvím mobilů a kamer kvůli dohledávání zdrojů infekce pak usnadňuje sledování všech a zavádění skutečně totalitního režimu.

Sice to brzdí ekonomiku, ale to nevadí. Nespokojence lze umlčet a pravdu převrátit. Jak prohlásil Si na sjezdu strany, potlačování covidu je válka, kde Čína slaví úspěchy a ty jsou spojené se sociálním a ekonomickým rozvojem. I když je tomu právě naopak.

Marek Hudema

A tahle politika neškodí jen Číně. Váznoucí dodávky z Číny brzdí výrobu i na Západě. Zároveň, protože na Západě vlády v době covidových lockdownů rozdávaly lidem i firmám peníze, tu je vysoká poptávka. Omezená výroba pak nedokáže poptávku uspokojit a to podporuje inflaci. Po covidu tu tak máme další nemilý čínský dárek světu.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.