Máme v sobě neandrtálce

18. červenec 2011
Monitor

Genetický výzkum potvrdil, že část naší DNA pochází od neandrtálců.

Předkové neandrtálců opustili Afriku před 400 000 až 800 000 lety a osídlili velkou část Evropy i Asie, kde neandrtálci žili až do doby před asi 30 000 lety. Mezitím se v Africe vyvinul moderní člověk Homo sapiens. Poté, co před 50 000 až 80 000 let opustil místo svého vzniku, se oba druhy setkávaly, a jak dokazují nedávné genetické studie, nejméně dvakrát došlo k jejich vzájemnému křížení. Fakt, že neafrická populace současného člověka má mezi svými předky neandrtálce, potvrzuje i nový výzkum mezinárodního týmu vědců pod vedením Damiana Labudy z Montrealské univerzity.

Před 10 lety doktor Labuda identifikoval v lidském X chromozomu zvláštní kousek DNA neboli haplotyp s nejasným původem. Poté, co byl v roce 2010 osekvenován genom neandrtálce, mohli vědci tento „neandrtálský haplotyp“ porovnat s více než 6000 X chromozomy lidí z celého světa. Výsledky ukázaly, že se nachází ve všech lidských populacích s výjimkou těch, které pocházejí ze sub-saharské Afriky. Haplotyp je tedy pozůstatkem po křížení našich předků s neandrtálci. Podle vědců k němu pravděpodobně došlo, když moderní lidé na odchodu z Afriky přecházeli Blízký východ.

Zdroj: University of Montreal, Molecular Biology and Evolution

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.